Gastro-Hotel  Karpacz za nami

Newsy

Gastro-Hotel Karpacz za nami

17 grudnia 2012

Za nami 20 edycji targów Gastro-Hotel. W tym czasie targi Gastro-Hotel ewoluowały, nabrały charakteru, osiągnęły status wydarzenia rozpoznawalnego i stały się jednymi z najlepiej profilowanych targów b2b branży gastronomiczno-hotelarskiej w skali regionalnej.

 Corocznie realizujemy kilka edycji, które swoim zasięgiem pokrywają praktycznie cały obszar kraju. Wystawcy spotykają się w najważniejszych dla branży miejscach skupiających rzeszę gastronomów i hotelarzy. I tak w 2012 roku targi gościły w Kołobrzegu, Mikołajkach, Zakopanem, Wrocławiu i Karpaczu. 

Na uroczyste otwarcie targów w Karpaczu przybyli szczególni goście:  Starosta Jeleniogórski Jacek Włodyga, Burmistrz Miasta Karpacza- Bogdan Malinowski, Dyrektor Wydziału Promocji Turystyki i Sportu Wiesław Dzierzba, Z-ca Burmistrza Karpacza Ryszard Rzepczyński, Vice Prezydent Miasta Jablonec n/N (Czechy) – Petr Tulpa, Dyrektor Szkoły Sportowej w Jabloncu n/N Tomas Hofrichter oraz gospodyni obiektu, w którym odbywały się targi -Dyrektor ZSLiMS Bogusława Kozłowska.

  Pan Starosta z panem Burmistrzem, nie tylko dokonali uroczystego otwarcia, ale również wzięli udział w zabawie kulinarnej. Wyczarowali za pomocą ciekłego azotu dania, które zachwyciły swym smakiem i wyglądem degustujących je gości targowych.

 Targi Gastro-Hotel to miejsce spotkań i wymiany doświadczeń, myśli, rynkowych newsów oraz doskonałe pole do obserwowania zmieniających się trendów rynkowych.

 Niezmiennie od lat na wysokim poziomie stoją wszelkie atrakcje targowe wzbogacające program imprezy. Podczas targów w Karpaczu mieliśmy przyjemność zobaczyć pokazy Darka Kuźniaka, który zaprezentował możliwości kuchni molekularnej- czyli kuchni łączącej w sobie naukę, wyobraźnię oraz naturę. Dzięki nauce serwowane potrawy zachowują swój oryginalny naturalny smak zaskakując jednocześnie nową formą organiczną.

 Liczne szkolenia i pokazy dały możliwość podzielenia się wiedzą i praktyką naszych wystawców i fachowych wykładowców. Skorzystali na tym restauratorzy i hotelarze, którzy przyjechali na targi. 

 Nie mogło oczywiście zabraknąć konkursów kulinarnych. W Karpaczu tematem przewodnim konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim była Sudecka Kuchnia  Regionalna. Kuchnia sudecka jest kuchnią niejednorodną i bogatą w różnego rodzaju smaki min. czeskie, niemieckie, kresowe, żydowskie oraz dolnośląskie.

 W konkursie zaprezentowało się 5 zespołów. Ich zadaniem było przygotowanie przystawki zim-nej/gorącej lub zupy oraz dania głównego. Sponsorem konkursu były firmy: Lamb Weston, Oerle-mans Foods Polska, Gastro-Tech z Lubina.

Zmagania zawodników oceniało jury, w skład którego weszli znani szefowie kuchni:

 •            Krzysztof Gawlik – przewodniczący jury, doradca kulinarny RM Gastro, zastępujący nieo-becnego w Karpaczu Marka Widomskiego

  • Marek Galica – członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, doradca kuli-narny STALGAST
  • Constant – Michel Labarre – Prezes Akademii Bocuse d’Or Poland

Profesjonalne jury oceniało smak potraw, kreatywność, techniki kulinarne zastosowane przy wykona-niu dań oraz organizację pracy i porządek na stanowisku konkursowym. Po podsumowaniu wszystkich punktów na pierwszym miejscu uplasowała się ekipa reprezentująca restaurację 100-tka z Wrocławia w składzie: Piotr Ciemny i Maciej Legut.

 Drugie miejsce wywalczyli Anna Niedziałkowska i Marcin Bednarczyk z Hotelu Fryderyk w Duszni-kach Zdroju

Trzecie miejsce przyznano reprezentantom Karpacza: Arturowi Piwowarczukowi i Danielowi Mazurak z Greno Hotel & Spa.

 W konkursie wystartowali również:   Barbara Bartoszewicz i Agnieszka Marciniak Restauracja i Bar Żytawska z Bogatyni oraz Karol Czerkawski i Dariusz Organista Restauracja Bierhalle Wrocław. Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy!

Konkurs Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim odbył się także w kategorii: juniorzy, w której naprzeciw siebie stanęli reprezentanci dwóch szkół gastronomiczno-hotelarskich z regionu.

Zwycięstwo przypadło w udziale Jędrzejowi Borotko i Andrzejowi Fudale z Zespołu Szkół Licealnych i Mistrzostwa Sportowego w Karpaczu.

Drugie miejsce zajęli Oktawian Bober i Dawid Tatuś z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego z Legnicy i Zespołu Szkół Zawodowych w Złotoryi.

W piątek podczas konkursu Stół dobrze nakryty – Aranżacja stołów okolicznościowych zaprezentowali się uczniowie szkół z Jeleniej Góry i Karpacza. Joanna Kwas i Renata Kania przedstawiły kompozycję pt. Zaręczyny, a drużyna z Karpacza w składzie Magdalena Kalupa, Malwina Salamon, Filip Architekt aranżację stół: Uroczysta Kolacja Sylwestrowa, która zdaniem jury zasłużyła na zwycięstwo.

 Zapraszamy na kolejne edycje targów Gastro-Hotel w 2013r.:

KOŁOBRZEG 26 – 28 lutego 2013r.

Szczegóły na www.gastro-hotel.pl