Galicyjskie Smaki – Wczoraj, Dziś i Jutro

Wydarzenia

Galicyjskie Smaki – Wczoraj, Dziś i Jutro

17 lipca 2018

12-15 lipca w Narolu odbył się XIX Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza. W tym roku podczas narolskiego święta oprócz tradycyjnych elementów jarmarku rozstrzygnięto aż pięć konkursów kulinarnych, których tematem przewodnim była dziczyzna.

W sobotę na miejskim rynku i przed ratuszem odbył się V Konkurs Kulinarny Galicyjskie Smaki – Wczoraj, Dziś i Jutro w ramach Kulinarnego Pucharu Polski. Jury pod przewodnictwem Krzysztof Gawlika wyłoniło tegorocznego zwycięzcę, którym została – podobnie jak przed rokiem – reprezentacja Hotelu Blue Diamond z Trzebowniska – w składzie Grzegorz Adamarek i Dariusz Osika, którzy reprezentować będą narolski konkurs w Kulinarnym Pucharze Polski. Drugie miejsce zajęła drużyna reprezentująca Restaurację Percheron z Krakowa, a trzecie miejsce reprezentacja Tawerny Marina z Tarnobrzega. Tytuł Galicyjski Kucharz Roku 2018 oraz Puchar Polskiej Akademii Smaku przypadły Maciejowi Undziakiewiczowi i Dominice Kurko z Zamku Dubiecko.

W rywalizacji profesjonalistów wzięło udział 9 drużyn konkursowych z Warszawy, Poznania, Trzebowniska, Dubiecka, Ząbek, Katowic, Krakowa, Rzeszowa i Tarnobrzega. Głównymi składnikami ocenianych dań były: polędwiczki z sarniny, grzyby kurki, jagody (czarne) leśne, miód wielokwiatowy, które wpisywały się program „Zdrowa żywność z polskich lasów” promujące markę „Dobre z lasu”.

W tym roku po raz pierwszy do Narola zawitał Konkurs „Na Szlaku Kulinarnym Wschodniej Polski”, obejmujący województwa: podlaskie, lubelskie i podkarpackie. Komisja konkursowa pod przewodnictwem Zofii Kochan – Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gosp. Mieniem Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie przyznała nagrody i wyróżnienia w dwóch kategoriach. W konkursie na najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski zwyciężyła Winnica Steckich z Jarosławia za wino Rose. Drugie miejsce zdobyli Agnieszka i Marcin Bielec – Produkty Mleczarskie S.C. z Aulakowszczyzny za ser koryciński swojski z ziołami. Trzecia lokata przypadła firmie Vita Natura Eco Susz z Wandalina za sos czereśniowy. Jurorzy oceniali także najładniejsze stoisko na kulinarnym szlaku wschodniej Polski. W tej kategorii zwyciężyło stoisko przygotowane przez Koło Gospodyń Florianki z Narola, przed stoiskiem Stowarzyszenia na rzecz rozwoju Gminy Fajsławice oraz stoiskiem Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi.

Specjalnie na tegoroczny Jarmark Galicyjski zorganizowano konkurs dla Kół Łowieckich. Do rywalizacji przystąpiło 6 Kół, które przygotowały 11 dań z dziczyzny. Komisja konkursowa pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej pierwsze miejsce przyznała Kołu Łowieckiemu „Knieja” z Narola za Schab z dzika przekładany grzybami, drugie miejsce zajęło Koło Łowieckiemu „Roztocze nr 61” z Zamościa za Paszteciki z głowizną z dzika i polędwicą z jelenia”, a trzecie miejsce przypadło Kołu Łowieckiemu „Wilk” z Zamościa za „Smalec z dzika Ostoja”.

Jak w poprzednich edycjach, wsparciem dla sprawnego przeprowadzenia konkursów kulinarnych, obsługą serwisową uczestników konkursu oraz pomocą logistyczną zajmowała się grupa uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Oleszyc pod opieką Agaty Dudzińskiej.

Na rynku w wielkim kotle pod okiem Vladimira Ivana ze Słowacji przygotowywany był galicyjski gulasz, którego zakosztować mógł każdy, a gościem specjalnym był Kelvin Aiston (Europa da się lubić), który wraz z Małgorzatą Stach z Mielca serwowali przybyłym na rynek gościom popularne racuchy ze śmietaną i borówkami.

W sobotę na narolskim rynku można było spotkać wielu wystawców prezentujących regionalne, roztoczańskie potrawy i specjały. Narolski rynek zmienił się w ryneczek produktów tradycyjnych, na którym dominowały wyroby z dziczyzny, wędliniarskie, miody, chleby, przetwory oraz wszelakie inne regionalne produkty i specjały. Scena rozbrzmiewała muzyką i teren wokół ratusza miejskiego zamienił się w dawny galicyjski jarmark. Oprócz współczesnych wystawców i artystów można było obejrzeć twórców ludowych, którzy prezentowali ginące zawody. Były również stoiska z twórczością rękodzielniczą. Można było kupić tradycyjne chleb na zakwasie z pieca, sery, wędliny czy miody. Bezpośrednio z Narola nadawało Radio Rzeszów i Telewizja Rzeszów.

W tym roku do Narola przybyli: Izabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Jan Zwoliński – Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Hieronim Błażejak – Wiceprezes Polskiej Akademii Smaku, Krzysztof Gawlik – MasterChef – ekspert kulinarny – wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Piotr Szczygielski – członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Grażyna Uściska – szef kuchni, Wojciech Balicki – szef kuchni, Jan Filipczyk – szef kuchni, Michał Kudyk – szef kuchni, Zbigniew Łęgowski – szef kuchni, Marcin Purgacz – Ambasador Marki Podkarpackie Smaki i Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki i Krystian Zalejski.

Kolejny Jarmark już za rok, tradycyjnie w drugim tygodniu lipca.

 

Obszerne relacje i zdjęcia na stronie www.gok.narol.pl oraz profil FB GOK Narol

 

Narolskie Cnetrum Informacji (NCI)

foto: NCI, Marcin Materniak, GOK Narol