Galicyjskie kulinaria – spotkanie z J. Dumanowskim

Newsy

Galicyjskie kulinaria – spotkanie z J. Dumanowskim

01 grudnia 2014

Gulasz obok strudla i piszingera, paprykarz i ogórki z miodem – zastawiony stół najlepiej obrazuje wielokulturowość Galicji. O wszystkich smakach z dawnych terenów Austrii, Węgier, Ukrainy, Słowacji i Polski 12 grudnia na spotkaniu towarzyszącym wystawie „Mit Galicji” opowie profesor Jarosław Dumanowski.

Kuchnia stanowi równie ważny element dziedzictwa, co kultura i historia. Wiedza o kulinarnych zwyczajach charakterystycznych dla konkretnych terenów czy okresów w historii ułatwia zrozumienie wielu zjawisk społecznych i kulturowych. W ciągu ostatnich lat wzrosło zainteresowanie tą sferą życia, co uwidacznia się m.in. w regulacjach prawnych dotyczących regionalnych produktów wytwarzanych według tych samych receptur przez dziesięciolecia. Jedzenie stało się też motorem turystyki. Powstało wiele szlaków kulinarnych oraz restauracji i manufaktur specjalizujących się w lokalnej kuchni. Także galicyjskiej.

Czym dokładnie kuchnia galicyjska jest 12 grudnia opowie prof. Jarosław Dumanowski, autor opracowania najstarszej polskiej książki kucharskiej Stanisława Czernieckiego „Compendium ferculorum albo zebranie potraw”, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, który współpracuje z restauratorami, szefami kuchni i producentami żywności z całej Polski. Badacz przybliży kulturę żywienia w Galicji, opowie o sycących daniach i pysznych słodkościach, pokaże jak tożsamości polska, ukraińska, austriacka i żydowska, które poznaje oglądający wystawę „Mit Galicji”, spotykają się w garnku i przy kawiarnianym stole. Na spotkaniu kuchnia galicyjska zostanie porównania z kuchniami innych zaborów.

W związku z wystawą „Mit Galicji” odbędzie się akcja zbierania regionalnych przepisów. Do poszukiwania smaków Galicji Międzynarodowe Centrum Kultury zaprasza zarówno wykwintnych kucharzy i badaczy staropolskiej kuchni, jak i amatorów, którzy chcą ocalić od zapomnienia pyszne potrawy babć. Nadesłane receptury stworzą wirtualną galicyjską książkę kucharską, która prezentowana będzie na blogu wystawy. Szczegóły akcji na www.mck.krakow.pl.

Galicyjskie kulinaria – spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, piątek 12 grudnia, godz. 18.00, Międzynarodowe Centrum Kultury Kraków, wstęp wolny.