13 grudnia, o godz. 13 w sali konferencyjnej hotelu Daglezja w Przysieku koło Torunia (ul. Parkowa 2) odbędzie się Gala Gęsiny 2014.
W trakcie Gali rozstrzygnięty zostanie konkurs „Złote Półgęski 2014″ w kategorii „Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”. Finaliści konkursu przygotują wybrane potrawy, a jury wybierze zwycięzcę, który zostanie nagrodzony statuetką Złotego Półgęska.
Ogłoszona zostanie także lista laureatów i wręczone nagrody w kategorii „Najlepszy produkt z gęsiny – duży producent” oraz wręczymy nagrody w kategorii „Najlepszy produkt z gęsiny – mały producent” (która została rozstrzygnięta podczas Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny 2014).
Podczas Gali Gęsiny poznamy także pięciu finalistów i laureatów konkursu „Przepis na potrawę z gęsiny z polskimi jabłkami”.
Nie zabraknie również degustacji, na którą składać się będą m.in. potrawy biorące udział w konkursach.
„ZŁOTE PÓŁGĘSKI 2014″
Kategoria „Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”
finaliści:
Libacomb, czyli gęś nadziana gulaszem wołowym z puree z dyni i konfiturą z czerwonej cebuli – Restauracja Tokaj
Pierś z gęsi owsianej ze smażoną czerwoną kapustą, kluseczkami ziemniaczanymi, sosem z czerwonego wina i żurawiny – Hotel Regent Warsaw
Marynowana pierś gęsia zapiekana w soli morskiej z dodatkiem puree z selera, kruchych sałat z sosem malinowym winegret – Łukasz Antoszczyszyn z Restauracji All Seasons
Gęsie żołądki karmelizowane – Maciej Kowalski z Restauracji u Kretschmera Hotel Tobaco
Pierś z gęsi Białej Kołudzkiej z kluseczkami ziemniaczanymi, foie gras oraz sosem z kaczej krwi, soku z jabłek i czekolady – Robert Jarych z Hotelu Bohema
Kategoria „Najlepszy produkt z gęsiny – mały producent”
1. miejsce – Frasik z gęsi – Wytwórnia Wędlin Wiesław Dreszler
2. miejsce – Leberka – pasztet z gęsi – Ludwika Mrówczyńska z Michalina
3. miejsce – Udo gęsie – restauracja Hotelu Ambasada z Lubicza
KONKURS „PRZEPIS NA POTRAWĘ Z GĘSINY Z POLSKIMI JABŁKAMI”
Finaliści:
Gęsia pierś pieczona z pomarańczami, risotto z jabłkami – blog kulinarny „Jaja w kuchni”
Gęsie nóżki zapiekane w cieście – Michał Batko
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą – Katarzyna Jastrzębska
Rolada z piersi gęsiej faszerowana wątróbką podawana z pierożkami jabłkowymi w sosie miodowo imbirowym – Zenon Szymański
Carpaccio z młodej gęsi owsianej – Małgorzata Kwiatkowska