21 marca w Hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA.
W gali uczestniczyli m.in. Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki Minister Anna Krupka, Dyrektor Generalny Ministerstwa Sportu i Turystyki Dariusz Rogowski oraz Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk, a także Prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej Rafael Ansón. W wydarzeniu wzięli również udział zeszłoroczni laureaci nagród AIG PRIX, zdobywcy stażów ufundowanych na przestrzeni lat przez Akademię oraz licznie zgromadzeni członkowie Akademii i przedstawiciele zaprzyjaźnionych instytucji czy mediów gastronomicznych.
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla Szefa Przyszłości – Wojciecha Korfela z gdańskiej restauracji Prologue, który wraz ze swoim zespołem przygotował specjalnie na tę okazję kolację degustacyjną.
Wśród dotychczasowych laureatów nagród AIG PRIX w Polsce wymienić można:
Prix au Chef de L’Avenir: Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Witek Iwański, Marcin Przybysz, Marcin Filipkiewicz, Marek Flisiński
Prix au Chef Pâtissier: Krzysztof Ilnicki (UMAM), Krzysztof Rabek (Odette), Justyna Kawiak (Nanan)
Prix au Sommelier: Paweł Białęcki, Marcin Kur, Paweł Zduniak, Piotr Kamecki, Kamil Wojtasiak
Prix de la Litérature Gastronomique: Łukasz Modelski, “Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu.” Wydawnictwo Literackie (2015); Paweł, Hanna Lis „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, Wydawnictwo Nasza Księgarnia; Magdalena Tomaszewska-Bolałek, „Polish culinary paths”, Wydawnictwo Hanami; Małgorzata Kalemba-Drożdż “Smakowite drzewa”, Wydawnictwo Pascal
Prix Multimedia: Jan A.P. Kaczmarek Transatlantyk Festival Poznań (sekcja Kino Kulinarne); Nina Terentiew Telewizja Polsat; Magazyn KUKBUK; Magazyn Food&Friends
NAGRODY AIG PRIX 2019
(przyznawane za dokonania z roku 2018)
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.
LAUREACI AIG PRIX 2019:
Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości
Wojciech KORFEL, Restauracja Prologue (Gdańsk)
Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera
Piotr PIETRAS, MS
Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej
Patrycja SIWIEC, Adam PAWŁOWSKI MS, “Gościnność”, Wyd. Take Eat Easy
Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
Małgorzata MINTA, blog MintaEats.com
Dzięki uprzejmości partnerów uroczystej kolacji i sprawdzonych przyjaciół Akademii Gastronomicznej – NAŁĘCZÓW ZDRÓJ (marka Cisowianka Perlage), POLSKICH LINII LOTNICZYCH LOT, VORWERK POLSKA (marka Thermomix) oraz DAJAR (marka Ambition) – prezydent Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki wręczył laureatom wyjątkowe nagrody:
Szef Wojciech Korfel – staż w restauracji Azurmendi (Hiszpania), 3 gwiazdki Michelin
Piotr Pietras MS – study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich
NAGRODY ARS COQUINARIA
POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMICZNEJ
• MISTRZ MISTRZÓW – mentorowie pokoleń polskiej gastronomii, wybitne osobistości kulinarne
• PRZYJACIEL SMAKU – nagradzamy tych, którzy przyczyniają się do rozwoju i podnoszenia poziomu polskiej gastronomii
• POLSKI PRODUKT – dla wybitnych polskich produktów, docenianych i używanych przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii.
LAUREACI ARS COQUINARIA 2019:
ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów – Krzysztof Szulborski
ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów – Anna Oleksak
ARS COQUINARIA w kategorii Przyjaciel Smaku – prof. Jarosław Dumanowski
ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt – Wino Solaris (Winnica Turnau)
ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt – Olej rzepakowy z góry św. Wawrzyńca Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze Rutkowski.