Future Starts Now!

Wydarzenia

Future Starts Now!

16 września 2019

 

Kampania informacyjna związana z konkursem toczyć się będzie wokół społecznie odpowiedzialnych tematów, zagrożeń, trendów i możliwości, którymi dysponuje świat gastronomii. Do tej pory, od 11 już lat, Wine&Food Noble Night był swoistym przewodnikiem po polskich trendach restauracyjnych, wskazując najciekawsze i najbardziej obiecujące miejsca na kulinarnej mapie Polski. Od tegorocznej edycji organizatorzy konkursu mają ambicję nie tylko wyznaczać ścieżki turystyki kulinarnej w kraju, ale dodatkowo pokazywać, jak jeść wartościowo i minimalizować negatywne skutki dla naszej planety.

Odpowiedzialność zaczyna się w kuchni

– Świat sam upomniał się o aspekt edukacyjny naszego wydarzenia. Coraz więcej osób i firm mówi NIE plastikowi. Coraz więcej marek angażuje się w walkę o czystość planety. Nie wyobrażamy sobie, by gastronomia nie była częścią tej zmiany, która dokonuje się na naszych oczach. Jako organizatorzy największego konkursu kulinarnego w Polsce czujemy tę odpowiedzialność. Klienci Concierge coraz częściej oczekują polecenia restauracji nie tylko ze względu na smak dań czy atmosferę lokalu, ale też na jakość produktu. Przyszedł czas, aby zwrócić uwagę na jego pochodzenie, transparentność produkcji oraz szacunek do ziemi, z której pochodzi – przekonuje Edyta Brykała, prezes Noble Concierge i organizator konkursu podkreśla.

3 x 12 – finałowa 12-stka, na 12-stą edycję, 12 października

Jak co roku o tej porze, nadszedł czas na oficjalne ogłoszenie finałowej dwunastki zespołów, które w październiku staną do rywalizacji. Wybór nie był łatwy, ale po burzliwych obradach Jury wyłoniło następujące zespoły zakwalifikowane do 12. edycji Wine&Food Noble Night, które 12 października przygotują popisowe dwa dania dla tysiąca gości:
– Robert Biniasz i Mateusz Bieniek szefujący restauracji Umami Piąty Smak w Pyskowicach
– Patryk Dusza z katowickiej Isto,
– Patryk Dziamski z Aroma by Patryk Dziamski w Rokietnicy k. Poznania,
– Dawid Grucel z restauracji L’atmosphère w podkrakowskich Balicach,
– Dawid Łagowski z Destylarnii w Pałacu Mierzęcin,
– Tomasz Olewski z poznańskiej Concordia Taste,
– Marcin Pławecki – szef kuchni restauracji Gęś w Dymie w Laskowej,
– Łukasz Rakowski z białostockiego Restaurant & Bar Cristal,
oraz przedstawiciele warszawskich lokali:
– Oliwia Bernady z Zielonego Niedźwiedzia
– Paweł Chomentowski z White One
– Wojciech Kilian z Signature
– Anna Klajmon z LAS – Lokalnej Atrakcji Stolicy.

Konkurs

Konkurs Wine&Food Noble Night to jedno z najważniejszych wydarzeń w branży restauracyjnej w Polsce. Co roku ocenie wymagającej publiczności zrzeszonej wokół Noble Concierge oraz Jury Profesjonalnego wywodzącego się z tak utytułowanych organizacji, jak m.in.: Akademia Gastronomiczna, poddają się szefowie kuchni z najlepszych lokali w Polsce. W menu tej specjalnie zaaranżowanej ogromnej restauracji pojawią się najciekawsze przystawki i dania główne, które będą podlegały ocenie w zakresie: smaku użytych produktów i ich zestawienia, prawidłowego doboru dodatków i technik przygotowania, jak również estetycznego wyglądu potrawy i dotrzymania wskazanej
w regulaminie konkursu wagi głównego składnika potraw.

Nagrody i zwycięzcy 2019

Nagrodami dla zwycięzców w obu kategoriach (danie główne i przystawka) są profesjonalne szkolenia kulinarne dla szefa kuchni oraz szeroko pojęta rekomendacja i promocja restauracji w wydawnictwach i kanałach komunikacyjnych organizatora. Jak pokazuje wieloletnie doświadczenie, działania te niezwykle dobrze wpływają na zainteresowanie klientów oraz mediów zwycięskimi lokalami i gotującymi szefami kuchni.

W 2018 r. I miejsce w kategorii dań głównych głosami publiczności zdobył Mariusz Kucharczak z restauracji Boletus w Zamku Kliczków, zaś w kategorii przystawek triumfował Rafał Wałęsa z gdyńskiej restauracji Sztuczka. Było o co walczyć, ponieważ nagrodą był staż w restauracji Miramar Paco Péreza (2 gwiazdki Michelin) oraz Vodka Cîroc 6 l. Fundatorami i sponsorami były firmy: Noble Bank przy wsparciu Akademii Gastronomicznej w Polsce oraz Diageo. Z kolei jury profesjonalne wyróżniło Jakuba Kasprzaka z restauracji Lumière w Baranowie, który w ramach nagrody ufundowanej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce odbył staż w restauracji El celler de Can Roca (3 gwiazdki Michelin), zaś dzięki Winkolekcji mógł skosztować Szampana Laurent Perrier La Cuvée Brut Jeroboam. To zresztą nie koniec profesjonalnych staży dla zdolnych szefów kuchni.
Wyróżniony nagrodą specjalną przez Akademię Gastronomiczną pod przewodnictwem Macieja Dobrzynieckiego Robert Koczwara z krakowskiej Fiorentiny wyjechał szkolić się pod okiem najlepszych także do restauracji El celler de Can Roca (3 gwiazdki Michelin). Ponadto pozostali nagrodzeni uczestniczyli w Madrid Fusión 2019 oraz w stażu w Northcote (1 gwiazdka Michelin), a sponsorami tych nagród byli: Madrid Fusión oraz Gościnność
i L’Officiel Polska.

Szczegóły na temat wydarzenia można znaleźć na stronie: http://noblenight.pl/ oraz na profilu https://www.facebook.com/WineAndFoodNobleNight/.

Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.