„Gotuj z Sercem” to pozycja wydawnicza będąca inicjatywą Polskiej Akcji Humanitarnej, z której całkowity dochód przeznaczony zostanie na dożywianie dzieci. Z miesięcznej sprzedaży pierwszej edycji książki udało się ufundować 15 695 ciepłych posiłków. Przedsięwzięcie już po raz drugi obejmuje patronatem Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Niedożywienie dzieci jest jednym z największych problemów społecznych w Polsce. Zjawisko to skutkuje wycofaniem społecznym dzieci, obniżeniem poziomu wykształcenia i spadkiem sprawności intelektualnej i motorycznej. Polska Akcja Humanitarna od lat inicjuje projekty mające na celu pomoc dzieciom i angażuje w nie firmy, instytucje, organizacje i osoby dobrej woli. Celem książki „Gotuj z sercem” jest wsparcie programu Pajacyk w dożywieniu dzieci.
W akcję już po raz drugi zaangażowana jest Fundacja Klubu Szefów Kuchni. To elitarna organizacja zrzeszająca najlepszych w Polsce szefów kuchni. Nie jest im obojętny los niedożywionych dzieci, dlatego deklarują swoje zaangażowanie w projekt. Ich autorskie przepisy oparte na prostych regionalnych produktach wydane w książce „Gotuj z sercem”, pomogą sfinansować posiłki wielu dzieci. Prezes zarządu Fundacji, szef Jerzy Pasikowski deklaruje w imieniu jej członków: – Pomoc i wsparcie oraz zaangażowanie Fundacji Klubu Szefów Kuchni w tego typu inicjatywy nie pozostaną nigdy bez naszej odpowiedzi i zawsze będą leżały na sercu każdemu bez wyjątku członkowi Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Ambasadorem idei „Gotuj z sercem” została Fundacja Klubu Szefów Kuchni. W jej imieniu o problemie niedożywienia ilościowego i jakościowego wypowiedzieli się członkowie zarządu organizacji: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa i Karol Okrasa. Prezes Pasikowski zwrócił uwagę na to, że: – Niedożywienie dzieci to przede wszystkim problem wynikający ze zbyt niskiego budżetu, jakim dysponują placówki takie jak szkoły, internaty czy przedszkola. W niektórych rejonach Polski budżet dzienny na wyżywienie jednego dziecka to kwota od 2,5 do 3,5 zł. Z tak niską kwotą i przy stale rosnących cenach żywności, przygotowanie wartościowego, bogatego w witaminy i składniki mineralne menu jest praktycznie niemożliwe.
Szef Karol Okrasa zwraca uwagę na to, że niedożywienie dzieci dotyka boleśnie rodziców: – To problem, o którym myślę przede wszystkim z perspektywy ojca. Los głodnych dzieci jest szczególnie bolesny dla rodziców. Chęć pomocy, która kieruje członkami Fundacji Klubu Szefów Kuchni dyktowana jest solidarnością. Próbujemy identyfikować się z dziećmi, którym rodzice oraz placówki wychowawcze nie mogą zapewnić pełnego wyżywienia. Większość zrzeszonych w Fundacji szefów kuchni jest w pierwszej kolejności ojcami. Zapewniając prawidłowy rozwój swoim pociechom, nie potrafimy być obojętni wobec losu rówieśników naszych dzieci.
Robert Sowa puentuje szokującą statystyką apelując o pomoc: – 160 tys. dzieci w Polsce jest niedożywionych i nie objętych żadnym programem dożywiania, a przecież tyle jedzenia codziennie się marnuje. Zachęcam wszystkich celebrytów, restauratorów, szefów kuchni do udziału w tym przedsięwzięciu i marzę, aby taka akcja była kontynuowana również w ciągu całego roku. Nauczmy się dostrzegać potrzeby innych ludzi – małych ludzi, którzy są przecież naszą przyszłością.
W książce oprócz przepisów członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni, znaleźć będzie można wypowiedzi Janiny Ochojskiej, Marty Gessler, Jerzego Pasikowskiego, Karola Okrasy i Roberta Sowy na temat problemu niedożywienia oraz jakości żywienia i zbilansowanej diety.
Niedożywienie dzieci to nie tylko problem ich rodzin i placówek wychowawczych ale całego społeczeństwa. Może on zostać rozwiązany jedynie przez nasze zaangażowanie. Druga edycja książki „Gotuj z sercem” jest szansą na ciepły posiłek dla dzieci oraz okazją do dostrzeżenia losu ubogich i udzielenia im pomocy.
Więcej informacji na temat wydawnictwa oraz imprez towarzyszących znaleźć można już dzisiaj na stronie: http://www.gotujzsercem.pl