Fundacja KSK podsumowała Rok Młodzieży

Newsy

Fundacja KSK podsumowała Rok Młodzieży

10 lutego 2011

Zeszły rok był dla Fundacji Klubu Szefów Kuchni bardzo pracowity.  Przez 12 miesięcy zrealizowanych zostało wiele różnorodnych działań.  Przyświecało im hasło „Rok 2010 – Rokiem Młodzieży”. W centrum zainteresowania znaleźli się więc uczniowie szkół gastronomicznych i początkujący kucharze.

Członkowie Fundacji organizowali szkolenia, warsztaty i konkursy w różnych częściach Polski. Najważniejszymi projektami były Zdrowa szkoła – prowadzona przez Roberta Sowę i Konrada Birka, Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej – którego ekspertami byli Kurt Scheller, Theofilos Vafidis, Giancarlo Russo i Marek Widomski, oraz Nowe trendy w gastronomii: pokaz edukacyjny, prowadzony przez Grzegorza Labudę, Zbigniewa Kurleto, Wiesława Bobera, Łukasza Konika i Theofilosa Vafidisa.  W sumie, pod patronatem Fundacji, odbyło się ponad 20 szkoleń i dwa turnieje dla szkół gastronomicznych. Co więcej, w trakcie większości organizowanych lub objętych patronatem festiwali, odbywały się konkursy dla młodych talentów. Najważniejsze z nich to L’art de la cuisine Martell na zamku w Rynie, który powstał dzięki zaangażowaniu Dariusza Strucińskiego, Festiwal Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Theofilos Vafidis oraz  Kulinarny Talent 2010 – autorski konkurs Roberta Sowy.

Szefowie zabrali także głos w sprawie koniecznych zmian w sposobie kształcenia młodych kucharzy. Jerzy Pasikowski oraz Robert Sowa wzięli udział w konferencji poświęconej reformie sposobu kształcenia zorganizowanej przez Departament Turystyki w Ministerstwie Sportu i Turystyki. Spotkanie poświęcone było m.in stworzeniu szkół przysposabiających do zawodu kucharza osoby niepełnosprawne.

Oprócz działań związanych z hasłem roku szefowie obecni byli w życiu branży gastronomicznej. Pojawili się na ponad 15 festiwalach kulinarnych, targach HoReCa i Eurogastro, wydali 4 książki, pojawiali się regularnie na antenie stacji telewizyjnych (m.in. TVP, TVN, Kuchnia TV, TV 4 i Polsat Play). Uruchomiony został program rekomendacji  najlepszych produktów i marek, działających na rynku polskim. Przedstawiciele Fundacji wzięli udział w 34 Kongresie WACS, który odbył się w Santiago de Chile. Theofilos Vafidis reprezentował Fundację zasiadając w jury Belgijskiego Superior Taste Awards, jako jeden z najważniejszych europejskich opiniotwórców w dziedzinie żywności i napojów. Dwaj szefowie Fundacji KSK, Adam Chrząstowski i  Grzegorz Labuda, zostali przyjęci do międzynarodowego grona smakoszy i szefów kuchni – klubu Chaine des Rotisseurs. Mirosław Bobrowski zdobył natomiast złoty i brązowy medal podczas Kulinarnego Pucharu Świata, w Luksemburgu .

W drugiej połowie roku Fundacja KSK intensywnie zaangażowała się działania charytatywne.  Uczestniczyła w akcji „Kulinarni blogerzy dla Kubusia”. Na licytację przekazane zostały książki Roberta Sowy oraz 3 kolacje: w restauracji Platter prowadzonej przez Karola Okrasę, w restauracji Hotelu Unicus, w której szefem jest Rafał Targosz, oraz  w restauracji Ancora Adama Chrząstowskiego. Po raz kolejny udała się także współpraca z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy. Bożena Sikoń przygotowała na Finał zjawiskowy tort, a pozostali członkowie cały dzień wydawali posiłki dla pracujących dla akcji wolontariuszy. Zorganizowana została pomoc w promocji książki “Gotuj z sercem” objętej honorowym patronatem Fundacji KSK. Publikacja jest cegiełką dla Polskiej Akcji Humanitarnej. Pieniądze z jej sprzedaży przekazane zostaną na dożywianie dzieci w Polsce.

Plany na nadchodzący rok przedstawiają się równie ambitnie, a szefowie już rozpoczynają nowe działania.