Fundacja KSK na prezentacji szkół gastronomicznych

Newsy

Fundacja KSK na prezentacji szkół gastronomicznych

02 czerwca 2011

Warmińsko-mazurskie Kuratorium Oświaty wraz z regionalnym oddziałem Polskiej Izby Turystyki i Fundacją Klubu Szefów Kuchni organizuje cykl prezentacji szkół w województwie. Wydarzenie odbędzie się 6-7 czerwca. Przedstawione zostaną cztery szkoły z warmińsko-mazurskiego uczestniczące w projekcie „Poprawa usług gastronomicznych i hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004-2013″.

Program „Poprawa jakości usług gastronomicznych i hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004 -2013″ jest wpisany w Strategię Rozwoju Społeczno-Gospodarczego Województwa. Celem programu jest poprawa konkurencyjności regionalnej oferty turystycznej na rynkach polskim i europejskim. Dlatego podjęto działania, mające ulepszyć i dostosować do standardów unijnych bazę szkół.

Przebudowie i unowocześnieniu poddano następujące szkoły:

-Zespół Szkół Nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku,

-Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie,

-Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu,

-Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.

Pracownie kształcenia zawodowego wyposażono w sprzęt i urządzenia do nauki zawodów gastronomiczno-hotelarskich na poziomie europejskim.

W wydarzenie zaangażowani są Szefowie zrzeszeni w Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W prezentacji szkół wezmą udział: Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji, Korporacyjny Doradca Kulinarny Nestle Professional, Karol Okrasa – szef kuchni restauracji Platter w Warszawie, Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Andrzej Bałdyga – szef kuchni Hotelu Bryza w Juracie, Tomasz Deker – cukiernik, założyciel sieci T. Deker Patissier & Chocolatier, Łukasz Pielak – zastępca szefa kuchni restauracji Platter, Kurt Scheller – założyciel Akademii Kurta Schellera, Marek Widomski – założyciel Kulinarnego Instytutu w Krakowie.

Program prezentacji szkół przewiduje:

6 czerwca:

8:00 – wyjazd z Olsztyna do Ełku

10:30 -12:30 – prezentacja Zespołu Szkół Nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku;

udział w zajęciach praktycznych,

  • zwiedzanie szkoły,
  • spotkanie z młodzieżą,
  • spotkanie ze Starostą Ełckim.

12:30 -14:00 przejazd do Szczytna

14:00 -16:00 – prezentacja Zespołu Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie;

  • udział w zajęciach praktycznych,
  • zwiedzanie szkoły,
  • spotkanie z młodzieżą,
  • spotkanie ze Starostą Szczycieńskim.

16:00 – przejazd do hotelu

7 czerwca:

9:00 – 11:00 – prezentacja Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie;

  • udział w zajęciach praktycznych,
  • zwiedzanie szkoły,
  • spotkanie z młodzieżą,
  • spotkanie z Prezydentem Miasta Olsztyn.

11:00 -13:00 przejazd do Elbląga

13:00 -15:00 – prezentacja Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu;

udział w zajęciach praktycznych,

zwiedzanie szkoły,

spotkanie z młodzieżą,

spotkanie z Prezydentem Miasta Elbląg.

Poza modernizacją bazy materialnej w szkołach wprowadzane są także zmiany strukturalne i programowe. Poprawia się także jakość kształcenia dzięki podnoszeniu kwalifikacji kadry pedagogicznej. Nauczyciele biorą udział w szkoleniach, praktykach, kursach, konferencjach i innych formach doskonalenia zawodowego. Nabywają umiejętności posługiwania się językami obcymi oraz uczestniczą w pokazach organizowanych przez profesjonalne instytucje z branży gastronomicznej i hotelarskiej w kraju i za granicą. Poddano weryfikacji także tradycyjne programy nauczania zastępując je wdrażanymi od 2010 r. programami modułowymi. Realizowane są także praktyki zawodowe w renomowanych restauracjach i hotelach na terenie Warmii i Mazur oraz w innych regionach Polski oraz wymiany z zagranicznymi szkołami partnerskimi.