Warmińsko-mazurskie Kuratorium Oświaty wraz z regionalnym oddziałem Polskiej Izby Turystyki i Fundacją Klubu Szefów Kuchni organizuje cykl prezentacji szkół w województwie. Wydarzenie odbędzie się 6-7 czerwca. Przedstawione zostaną cztery szkoły z warmińsko-mazurskiego uczestniczące w projekcie „Poprawa usług gastronomicznych i hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004-2013″.
Program „Poprawa jakości usług gastronomicznych i hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004 -2013″ jest wpisany w Strategię Rozwoju Społeczno-Gospodarczego Województwa. Celem programu jest poprawa konkurencyjności regionalnej oferty turystycznej na rynkach polskim i europejskim. Dlatego podjęto działania, mające ulepszyć i dostosować do standardów unijnych bazę szkół.
Przebudowie i unowocześnieniu poddano następujące szkoły:
-Zespół Szkół Nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku,
-Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie,
-Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu,
-Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Pracownie kształcenia zawodowego wyposażono w sprzęt i urządzenia do nauki zawodów gastronomiczno-hotelarskich na poziomie europejskim.
W wydarzenie zaangażowani są Szefowie zrzeszeni w Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W prezentacji szkół wezmą udział: Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji, Korporacyjny Doradca Kulinarny Nestle Professional, Karol Okrasa – szef kuchni restauracji Platter w Warszawie, Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Andrzej Bałdyga – szef kuchni Hotelu Bryza w Juracie, Tomasz Deker – cukiernik, założyciel sieci T. Deker Patissier & Chocolatier, Łukasz Pielak – zastępca szefa kuchni restauracji Platter, Kurt Scheller – założyciel Akademii Kurta Schellera, Marek Widomski – założyciel Kulinarnego Instytutu w Krakowie.
Program prezentacji szkół przewiduje:
6 czerwca:
8:00 – wyjazd z Olsztyna do Ełku
10:30 -12:30 – prezentacja Zespołu Szkół Nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku;
udział w zajęciach praktycznych,
- zwiedzanie szkoły,
- spotkanie z młodzieżą,
- spotkanie ze Starostą Ełckim.
12:30 -14:00 przejazd do Szczytna
14:00 -16:00 – prezentacja Zespołu Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie;
- udział w zajęciach praktycznych,
- zwiedzanie szkoły,
- spotkanie z młodzieżą,
- spotkanie ze Starostą Szczycieńskim.
16:00 – przejazd do hotelu
7 czerwca:
9:00 – 11:00 – prezentacja Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie;
- udział w zajęciach praktycznych,
- zwiedzanie szkoły,
- spotkanie z młodzieżą,
- spotkanie z Prezydentem Miasta Olsztyn.
11:00 -13:00 przejazd do Elbląga
13:00 -15:00 – prezentacja Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu;
udział w zajęciach praktycznych,
zwiedzanie szkoły,
spotkanie z młodzieżą,
spotkanie z Prezydentem Miasta Elbląg.
Poza modernizacją bazy materialnej w szkołach wprowadzane są także zmiany strukturalne i programowe. Poprawia się także jakość kształcenia dzięki podnoszeniu kwalifikacji kadry pedagogicznej. Nauczyciele biorą udział w szkoleniach, praktykach, kursach, konferencjach i innych formach doskonalenia zawodowego. Nabywają umiejętności posługiwania się językami obcymi oraz uczestniczą w pokazach organizowanych przez profesjonalne instytucje z branży gastronomicznej i hotelarskiej w kraju i za granicą. Poddano weryfikacji także tradycyjne programy nauczania zastępując je wdrażanymi od 2010 r. programami modułowymi. Realizowane są także praktyki zawodowe w renomowanych restauracjach i hotelach na terenie Warmii i Mazur oraz w innych regionach Polski oraz wymiany z zagranicznymi szkołami partnerskimi.