Francuski styl zawitał do Pizza Hut

Newsy

Francuski styl zawitał do Pizza Hut

17 maja 2012

Francuzi to naród najbardziej spośród wszystkich krajów Europy zwracający uwagę na to, co jedzą, a także jak jedzą. Francuska kuchnia jest od wieków zakorzeniona w tradycji kulinarnej Europy, a jej oddziaływanie bardzo silne. W ramach podróży po Europie, w ramach oferty „Pizze Europejskie” nie mogło więc zabraknąć przystanku we Francji. Pizza Francja będzie królowała w restauracjach Pizza Hut od 15 do 30 maja.

Z czego słynie francuska kuchnia? Przede wszystkim kraj ten uważa się za ojczyznę serów, ponieważ powstaje tu blisko 500 jego gatunków. Najpopularniejsze z nich to sery długodojrzewające i pleśniowe. W Polsce najbardziej znany jest ser camembert, którego receptura pochodzi z Normandii. Jego delikatny smak i kremowa konsystencja pasuje do wielu potraw. Może być podawany na zimno jako doskonała przystawka lub na ciepło, zwykle z dodatkiem żurawiny. Ser Camembert to jeden z głównych składników Pizzy Francja.

Dzięki zamiłowaniu Francuzów do wspólnego biesiadowania i degustowania potraw, powstało wiele oryginalnych kompozycji smakowych. Sztandarowym przykładem połączenia potraw z pozoru zupełnie do siebie niepasujących jest zestaw sera i winogron, podawanych obowiązkowo ze świeżą chrupiącą bagietką oraz wybornym francuskim winem. Specjaliści z Pizza Hut postanowili skorzystać z tej niezwykłej kompozycji  podczas Dni Francji. Okazało się, że zestaw ten podany na ciepło na Pizzy Francja smakuje wybornie. Dodatkowo, w czasie gdy Pizza Francja będzie królowała w restauracjach, Goście będą także częstowani koreczkami z kawałkiem sera i czerwonymi winogronami.

Kuchnia francuska to także liczne dodatki podkreślające smak wykwintnych potraw. Jednym z najsłynniejszych sosów pochodzących z tego kraju jest musztarda francuska, która w odróżnieniu od innych jej rodzajów, składa się z niezmielonych, ziaren żółtej i brązowej gorczycy. Receptura zapewnia musztardzie francuskiej charakterystyczny wygląd a także smak, który idealnie pasuje do dań złożonych z delikatnego mięsa czy ryb. Musztarda francuska stanowi podstawę sosu, który znalazł się na Pizzy Francja.

Kolejnym produktem, który podkreśla smak składników na Pizzy Francja jest mieszanka ziół prowansalskich, które swoją kompozycję także zawdzięczają kucharzom z południa Francji. W ich skład wchodzą oregano, bazylia, tymianek, cząber, estragon i rozmaryn. To kolejny produkt kuchni francuskiej, który z chęcią zapożyczyli kucharze z innych krajów całego świata.

Warto odwiedzić Pizza Hut podczas Dni Francji (15-30 maja) i niczym rodowici Francuzi oddać się przyjemności próbowania i degustowania smaków pochodzących z kuchni tego kraju. Dodatkowo, Goście restauracji będą mieli okazję poznać w tym czasie wiele ciekawostek na temat tradycji kulinarnej Francji.