Wiosenna edycja Restaurant Week potrwa do 10 kwietnia. Specjalnie na Festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty. Co proponują debiutanci z Warszawy?
Why Thai Food&Wine
W gronie restauracji biorących udział w Festiwalu jak zawsze są debiutanci. Położona w sercu miasta, u zbiegu ulic Wiejskiej i Frascati, restauracja Why Tai zaprasza na najlepsze smaki Azji. W festiwalowym menu B na gości czekają sajgonki z mango, ogórkiem, tajską kolendrą, makaronem oraz sosem kolendrowo-miętowym; polędwiczka wieprzowa z woka z grzybami shitake, jarmużem, imbirem, chili oraz ryżem jaśminowym, a także panna cotta aromatyzowana tonką, podawana z yuzu oraz miętą. W menu A szef poleca grillowanego kalafiora z ziemniakami, orzechami nerkowca, prażoną szalotką, kolendrą w orientalnym massaman curry. Na deser perełki tapioki w mleczku kokosowym podawane z kremem z pieczonej cytryny oraz tajską bazylią.
Hoża Argentine Steakhouse
Sezonowane argentyńskie steki, XVIII-wieczne antyki, selekcja najciekawszych win… to wszystko w rytmie latynoamerykańskiej muzyki. Podczas Festiwalu goście spróbują sałatki z carpaccio wołowego z parmezanem, orzeszkami pinii, cebulkami perłowymi i sosem balsamicznym z granatem, a także pierogów z czarną soczewicą i parmezanem, do tego plastry polędwicy, bób z serrano oraz mus z selera z białą czekoladą. Dla miłośników wege w opcji A czeka na nich tatar z pieczonego buraka z emulsją szczypiorkową, dynią z mango oraz ciasto filo, danie główne to pieczony łosoś, gnocchi z ricottą, brukselka w parmezanie, sos mango, wakame. Słodkim zwieńczeniem uczty w obu wersjach menu będzie mus pistacjowy z sorbetem malinowym i kruszonką laskową.
Zwierzyniec Beer&Rest
To pierwsza firmowa restauracja browaru Zwierzyniec, która serwuje jakościowe, tworzone od podstaw dania harmonizujące się z szeroką ofertą piw. Miejsce to szanuje tradycję oraz smaki znane z dzieciństwa, które podaje w nowoczesnej formie, utrzymując przystępność i łatwość przekazu dla Gości. Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu. Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu combra z królika, z białymi szparagami z cydrem, kwaśną śmietaną i nowalijkami (menu B) lub pyz z wędzonym twarogiem, pieczonym czosnkiem, konfiturą z cebuli oraz szczypiorem.
Frank – Winebar&Shop
Kolejnym naszym odkryciem jest zlokalizowana niemal w samym sercu Warszawy restauracja Frank – Winebar&Shop specjalizująca się w niemieckich smakach. To mocny debiut wiosennej edycji Restaurant Week. Za kulinarnymi sterami stoi Aleksander Baron – jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów młodego pokolenia. Dania przygotowywane przez Barona zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas Festiwalu na talerzach znajdziemy m.in. niemiecką zupę rybną z wermutem, flamm z kiełbasą curry (menu B) czy krem z kapusty kiszonej, palonego masła z kminkiem, salsą z ziół i kiełków pszenicy na pumperniklu oraz flamm z serem, żurawiną, cebulą i świeżym majerankiem. Na deser w obu wersjach menu ciepłe jabłka w chrupiącym cieście, napęczniałe rodzynki, słodki sos waniliowy na ekologicznych żółtkach jaj i śmietankowe lody.
W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie! Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie
W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://RestaurantWeek.pllub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.