5-6 lutego br. w hali Amber Expo w Gdańsku odbyły się IV Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Organizatorem targów była firma easyFairs®Polska, a patronem medialnym „Poradnik Restauratora”.
Targi FOOD-to-GO to jedno z najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej na północy Polski. Podczas minionej edycji można było spotkać m.in. profesjonalistów związanych z gastronomią z Obwodu Kaliningradzkiego, Niemiec czy Włoch, którzy coraz częściej odwiedzają Pomorze.
Na stoiskach można było zapoznać się z szeroką ofertą urządzeń i maszyn dla gastronomii (m.in. urządzenia chłodnicze, zmywarki, piece konwekcyjno-parowe oraz piece do pizzy, kuchnie gazowe i elektryczne, płyty grillowe, czy ciągi wydawcze). Nie zabrakło również stoisk z niezbędnym wyposażeniem (prezentowane były m.in. ekspresy do kawy, wyciskarki do soków, naczynia, opakowania jednorazowe). Wystawcy oferowali również szeroką gamę produktów (m.in. przyprawy, sosy, pieczywo, wędliny).
Firma easyFairs® jako pierwsza w Polsce w ramach targów gastronomicznych rozpoczęła dyskusję na temat braku w restauracjach odpowiedniego menu dla osób na diecie bezglutenowej. Miniona edycja była kontynuacją tematu, a dzięki udziałowi specjalistów, goście targowi mogli dowiedzieć się jak przygotować restaurację do wprowadzenia menu dla osób uczulonych na gluten. IV Targi FOOD-to-GO po raz drugi gościły Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, które objęło patronat nad wydarzeniem. Rosnące zainteresowanie tematem zaowocowało powstaniem Strefy Produktów Bezglutenowych, nad którą patronat objął Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Glutenex”.
Gośćmi specjalnymi targów byli Jola Słoma i Mirek Trymbulak – autorzy programu kulinarnego Atelier Smaku na antenie Kuchni+, którzy pierwszego dnia targów poprowadzili pokaz kuchni wegańskiej i bezglutenowej.
Nowością w ramach IV Targów FOOD-to-GO była Strefa Deserowe Inspiracje. Wystawcy prezentowali m.in. maszyny i urządzenia do produkcji lodów, dekoracje i galanterię cukierniczą, koncentraty i mieszanki smakowe oraz dodatki do deserów. Uczestnikom wydarzenia z pewnością zapadnie w pamięć prezentacja Małgorzata Weber – Mistrzyni Karmelarstwa Artystycznego (P.AN Centrum Słodkiej Dekoracji). Pokaz miał charakter interaktywny i każdy przybyły mógł osobiście przygotować figurkę z karmelu. Goście chętnie zadawali pytania i aktywnie brali udział w spotkaniu.
Podczas IV Targów FOOD-to-GO nie zabrakło również prezentacji learnShopsTM, które są stałym elementem targów organizowanych przez firmę easyFairs®.
Organizatorzy już dziś zapraszają na kolejną edycję targów, która będzie miała miejsce w dniach 4-5 lutego 2015 r. – Wraz z kolejnymi edycjami targów utwierdziliśmy się w przekonaniu , że luty to najodpowiedniejszy termin na organizację tego typu wydarzenia. Trafność tego wyboru potwierdzają wystawcy oraz goście. Czas pomiędzy udziałem w targach FOOD-to-GO w lutym, a rozpoczęciem sezonu letniego, pozwala na pełne przygotowanie lokalu gastronomicznego do kolejnego sezonu – mówi Anna Przyborowska, Specjalista ds. Organizacji Targów.
Organizator:
easyFairs Poland Sp. z o.o.
Tel. 12 651 95 20
Fax 12 651 95 22