Na kulinarnej mapie Wrocławia powstało nowe magiczne miejsce, które już zyskało grono miłośników. Food Art Gallery to luksusowa restauracja i galeria sztuki współczesnej dedykowana osobom poszukujących piękna w każdej dziedzinie życia . Również otoczenie Food Art Gallery wpływa na jej szczególny charakter – restauracja położona jest obok nadodrzańskiej mariny w ścisłym centrum Wrocławia i bardzo bliskim sąsiedztwie Rynku, vis a vis zabytkowego gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego, pomiędzy mostami Uniwersyteckim i Pomorskim.
W Food Art Gallery goście mogą zaspokoić zarówno głód „kulinarny”, jak i głód sztuki, podziwiając dzieła szefa kuchni i artystów prezentujących swoje prace. – Food Art Gallery to restauracja aspirująca do klasy fine dining, których wciąż niewiele jest we Wrocławiu, to miejsce spotkań ludzi doceniających niezwykłe smaki, ale też piękne wnętrza, jakość obsługi, dbałość o estetykę i najdrobniejsze szczegóły; to wreszcie miejsce, w którym wyrafinowana kuchnia styka się ze sztuką współczesną w najlepszym wydaniu – tłumaczy właścicielka restauracji, Anna Gendaj.
Food Art Gallery serwuje potrawy kuchni autorskiej, skomponowanej przez doświadczonego szefa kuchni, Mariusza Kozaka, który łączy tradycję z awangardą. Polskie smaki zyskują tu nowe brzmienie, a naturalne aromaty i struktury stanowią podstawę kreatywnych kombinacji. Wyjątkowy charakter Food Art Gallery jest doskonale widoczny w kunsztownym minimalizmie potraw, ich zmysłowości i estetyce.
Dania, przygotowywane według tradycyjnych receptur, wzbogacanych fantazją szefa kuchni, urzekają zmysły, jednocześnie rozbudzając wyobraźnię. Obok klasycznego menu à la carte, każdego dnia podawane są specjalności inspirowane chwilą. Kuchnia Food Art Gallery jest kreatywna, bogata w smaki i aromaty, korzystająca z nowoczesnych technologii. Dodatkowo goście mogą delektować się domowymi lodami i sorbetami, wypiekanym na miejscu pieczywem i ręcznie robionymi słodyczami.
Nastroje w Food Art Gallery zmieniają się wraz z oprawą artystyczną wnętrza, natomiast smaki zgodnie z przemijaniem pór roku. Dzięki temu goście zawsze mogą spodziewać się nowych wrażeń, zarówno artystycznych, jak i smakowych.
Sztuka towarzysząca haute cuisine to dobry sposób na jej promowanie – sztuka łagodzi obyczaje, zaś zadowolony z dania gość łaskawym okiem patrzy na to, co go otacza. Warto więc jeść dobrze i w dobrym miejscu, aby zaspokoić wszystkie zmysły.