Polacy pokochali odkrywanie sztuki fine diningu w najlepszych restauracjach w kraju. Dowodem na to jest rekordowa frekwencja – 17 224 gości, którzy spotkali się przy restauracyjnych stołach podczas FineDiningWeek®, by kosztować mistrzowskich kompozycji przygotowanych specjalnie na to wydarzenie. Tradycyjnie już, goście wyłonili zwycięzców w drugim plebiscycie restauracyjnym w Polsce. Na podium znalazły się kolejno: Opasły Tom (Warszawa), Folga (Kraków) oraz Przystań & Marina (Wrocław).
Za nami kolejna edycja FineDiningWeek®, podczas której festiwalowe restauracje otworzyły swoje drzwi dla ponad 17 tys. gości. Festiwal Sztuki Restauracyjnej po raz kolejny pokazał, że kuchnia klasy fine dining może być bliższa i bardziej dostępna. Każde danie stanowiło kuratorski wybór najlepszych sezonowych kompozycji inspirowanych lokalnością, świeżością produktów i filozofią uważności. Dzięki atrakcyjnej ofercie cenowej goście mogli eksperymentować z kuchnią i odkrywać nowe, najlepsze restauracje, a każda wizyta stawała się prawdziwą podróżą w świat najwyższej sztuki kulinarnej.
– Tegoroczna edycja FineDiningWeek® była absolutnie wyjątkowa! Rekordowa frekwencja pokazała, że apetyt na kulinarne doświadczenia premium jest dziś większy niż kiedykolwiek. Cieszy nas, że z roku na rok przybywa Gości otwartych na nowe smaki, doświadczenia i chętnych na to, aby stać się częścią naszej festiwalowej opowieści. To najlepszy dowód, że fine dining staje się coraz bardziej dostępny i bliski szerszemu gronu entuzjastów sztuki na talerzu – mówi Paulina Piwko, współorganizatorka Festiwalu. – Jesteśmy dumni, że wspólnie tworzymy coś więcej niż Festiwal – to zakorzeniony w sezonowości i kunszcie Chefów czas, w którym mistrzowskie menu powstają z myślą o harmonii smaków, uważności i indywidualnym stylu restauracji.
Laureaci Plebiscytu Gości FineDiningWeek®
W ramach drugiego Plebiscytu restauracji premium goście oceniali pięć kluczowych aspektów doświadczenia restauracyjnego: przystawkę, danie główne, deser, obsługę oraz atmosferę. Wybrali też najlepsze debiuty i najpopularniejsze restauracje Festiwalu. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości z ostał warszawski Opasły Tom, w którym mistrzowskie menu stworzył Andrzej Hylewicz. Na drugim miejscu uplasowała się krakowska Folga prowadzona przez Nazara Danyliuka i Tomasza Słoninę, a podium zamknęła wrocławska Przystań & Marina pod wodzą Karola Sankowskiego. Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Najlepsze restauracje FineDiningWeek® w kategoriach ogólnopolskich:
1 miejsce w Polsce: Opasły Tom (Warszawa)
2 miejsce w Polsce: Folga (Kraków)
3 miejsce w Polsce: Przystań & Marina (Wrocław)
Najlepsze menu w Polsce: Opasły Tom (Warszawa)
Najlepsza obsługa w Polsce: Heksagon 2.0 (Łódź)
Najlepsza atmosfera w Polsce: Prime Cut & Cigar Room (Warszawa)
Najlepsze doświadczenie specjalne: EPOKA (Warszawa)
Najpopularniejsza restauracja w Polsce: Restauracja BursztyNova (Warszawa)
Najlepszy debiut w Polsce: Gustaw (Wrocław)
źródło i foto: biuro prasowe RestaurantClub
oprac. H.Handkowska