FineDiningWeek® 2025 za nami

Aktualności

FineDiningWeek® 2025 za nami

27 sierpnia 2025

Polacy pokochali odkrywanie sztuki fine diningu w najlepszych restauracjach w kraju. Dowodem na to jest rekordowa frekwencja – 17 224 gości, którzy spotkali się przy restauracyjnych stołach podczas FineDiningWeek®, by kosztować mistrzowskich kompozycji przygotowanych specjalnie na to wydarzenie. Tradycyjnie już, goście wyłonili zwycięzców w drugim plebiscycie restauracyjnym w Polsce. Na podium znalazły się kolejno: Opasły Tom (Warszawa), Folga (Kraków) oraz Przystań & Marina (Wrocław).

Za nami kolejna edycja FineDiningWeek®, podczas której festiwalowe restauracje otworzyły swoje drzwi dla ponad 17 tys. gości. Festiwal Sztuki Restauracyjnej po raz kolejny pokazał, że kuchnia klasy fine dining może być bliższa i bardziej dostępna. Każde danie stanowiło kuratorski wybór najlepszych sezonowych kompozycji inspirowanych lokalnością, świeżością produktów i filozofią uważności. Dzięki atrakcyjnej ofercie cenowej goście mogli eksperymentować z kuchnią i odkrywać nowe, najlepsze restauracje, a każda wizyta stawała się prawdziwą podróżą w świat najwyższej sztuki kulinarnej.

– Tegoroczna edycja FineDiningWeek® była absolutnie wyjątkowa! Rekordowa frekwencja pokazała, że apetyt na kulinarne doświadczenia premium jest dziś większy niż kiedykolwiek. Cieszy nas, że z roku na rok przybywa Gości otwartych na nowe smaki, doświadczenia i chętnych na to, aby stać się częścią naszej festiwalowej opowieści. To najlepszy dowód, że fine dining staje się coraz bardziej dostępny i bliski szerszemu gronu entuzjastów sztuki na talerzu – mówi Paulina Piwko, współorganizatorka Festiwalu. Jesteśmy dumni, że wspólnie tworzymy coś więcej niż Festiwal – to zakorzeniony w sezonowości i kunszcie Chefów czas, w którym mistrzowskie menu powstają z myślą o harmonii smaków, uważności i indywidualnym stylu restauracji.

Laureaci Plebiscytu Gości FineDiningWeek®

W ramach drugiego Plebiscytu restauracji premium goście oceniali pięć kluczowych aspektów doświadczenia restauracyjnego: przystawkę, danie główne, deser, obsługę oraz atmosferę. Wybrali też najlepsze debiuty i najpopularniejsze restauracje Festiwalu. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości z ostał warszawski Opasły Tom, w którym mistrzowskie menu stworzył Andrzej Hylewicz. Na drugim miejscu uplasowała się krakowska Folga prowadzona przez Nazara Danyliuka i Tomasza Słoninę, a podium zamknęła wrocławska Przystań & Marina pod wodzą Karola Sankowskiego. Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Najlepsze restauracje FineDiningWeek® w kategoriach ogólnopolskich:

1 miejsce w Polsce: Opasły Tom (Warszawa)

2 miejsce w Polsce: Folga (Kraków)

3 miejsce w Polsce: Przystań & Marina (Wrocław)

 

Najlepsze menu w Polsce: Opasły Tom (Warszawa)

Najlepsza obsługa w Polsce: Heksagon 2.0 (Łódź)

Najlepsza atmosfera w Polsce: Prime Cut & Cigar Room (Warszawa)

 

Najlepsze doświadczenie specjalne: EPOKA (Warszawa)

Najpopularniejsza restauracja w Polsce: Restauracja BursztyNova (Warszawa)

Najlepszy debiut w Polsce: Gustaw (Wrocław)

źródło i foto: biuro prasowe RestaurantClub

oprac. H.Handkowska