20 sierpnia odbyło się otwarcie Fine Spot we wrocławskiej Wieży Ciśnień Borek. W wydarzeniu połączono kulinarne atrakcje z opowieściami o zabytkowym obiekcie, tworząc wyjątkowe doświadczenie dla gości. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.
Program otwarcia uświetnił live cooking w wykonaniu Pawła Fajfrowskiego, szefa kuchni Bidfood Farutex. Publiczność mogła śledzić przygotowanie ceviche z ośmiornicy oraz tatara w wersji surf and turf, a każdy etap pracy został szczegółowo omówiony przez kucharza.
Część barową poprowadził Rafał Antoniak, sommelier Fine Wine, który odpowiadał za selekcję koktajli NoLo. Po degustacji wygłosił prelekcję na temat rosnącej popularności napojów bezalkoholowych w gastronomii. Podkreślił m.in. różnice pokoleniowe w podejściu do konsumpcji alkoholu i wskazał na istotną rolę pokolenia Z oraz pandemii Covid-19 w rozwoju trendu NoLo.
Zwieńczeniem wydarzenia był spacer historyczny wokół Wieży Ciśnień. Historyk sztuki opowiedział o dziejach obiektu, jego architekturze oraz ciekawostkach związanych z dawnym funkcjonowaniem budowli, nadając spotkaniu dodatkowy, kulturowy wymiar.
oprac. i fot.: H.Handkowska