– Inspiracją dla nowej formuły Festiwalu były zarówno najpiękniejsze tradycje restauracyjne, jak i zeszłoroczne odwiedziny Massimo Bottury na Fine Dining Week, dzięki marce Grundig – mówi Maciek Żakowski, współorganizator festiwalu. – Celem festiwalu jest promocja najwyższej jakości sztuki restauracyjnej, a najwybitniejsi szefowie kuchni niemal od zarania restauracji ponad 200 lat temu tworzyli i tworzą tematyczne podróże kulinarne dla gości. Skupiają się przy tym zarówno na regionach i kulturach kulinarnych, jak i coraz częściej bardziej abstrakcyjnych myślach, czy inspiracjach – podkreśla.
W festiwalu weźmie udział ponad 70 restauracji z takich miast i regionów jak Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Szczecin, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław. Są to najwybitniejsze restauracje nagradzane m.in. rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau, otrzymujące najwyższe noty recenzentów i influencerów kulinarnych. W samej Warszawie w festiwalu weźmie udział niemal 30 restauracji, a wśród nich: alewino, Amber Room, Brasserie Warszawska, Marconi w Hotelu Bristol, N31 by Robert Sowa, Warszawska. Zadebiutują m.in. Forty, Koneser Grill oraz Oficyna w Pałacu Rozalin pod Warszawą.
Podczas Fine Dining Week będzie można skosztować dań w specjalnych cenach festiwalowych 129 zł za osobę.
Każda z ponad 70 restauracji przygotowała na festiwal unikalne tematyczne propozycje kulinarne, wśród nich goście znajdą m.in. Klasyka kulinariów w regionalnym wydaniu w Marconi w Hotelu Bristol, Uczta z kaczką w Papu, Muszle & Perły w Mood, Skarby Starego Kleparza w Filipa 18 Food Wine Art, Podróż w Karkonosze w Nowy Świat, Dania gotowane na żywym ogniu w Plado, Opowieści z bukowego lasu w Bukowy Park, Bakaliowe vege story w Grape, Atlantycka Bryza w Delicja, Zimowe opowieści w Quale. Wszystkie propozycje restauracji festiwalowych oraz oferowane przez nie menu tematyczne wraz ze szczegółową informacją na temat znajdują się na stronie festiwalu www.FineDiningWeek.pl.
Rezerwacji stolików można dokonywać już teraz online na stronie festiwalu.