Fine Dining Week 2019

Wydarzenia

Fine Dining Week 2019

01 marca 2019

6-17 lutego odbyła się jubileuszowa 5. edycja festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Organizowany przez Restaurant Week Polska festiwal w niecałe dwa lata stał się największym i najpopularniejszym w Polsce wydarzeniem sceny fine dining. W ramach lutowej edycji dzięki marce Grundig Polskę odwiedził jej ambasador – Massimo Bottura, a najwybitniejsze restauracje w kraju odwiedziło rekordowe jedenaście tysięcy gości.

– Kilka lat temu nikt z nas nie myślał, że nasze niewielkie lokalne wydarzenie promujące wyjścia do wybitnych restauracji nabierze ogólnopolskiego charakteru – mówi Marcin Wawrzeń, Head of Restaurants festiwalu. – Z ogromnym niedowierzaniem przyjęliśmy informację o przekroczeniu magicznej liczby dziesięciu tysięcy gości w jednej edycji Fine Dining Week. Po głębszej analizie wiemy już, że chętnych na festiwalowe wyjście było nawet dwa razy więcej. Zabrakło jednak dla wszystkich stolików.

Niektóre znakomite i ekskluzywne restauracje w kraju przez niemal dwa tygodnie w zasadzie przyjmowały wyłącznie gości festiwalu, czyli tych którzy wygodnie zakupili  przez internet rezerwację wraz wybranym set menu. Słynny stołeczny Amber Room w Pałacu Sobańskich w ciągu zaledwie dziesięciu dni przyjął niemal 700 gości Fine Dining Week. Festiwal zadebiutował też na Śląsku, gdzie jego współorganizatorem jest SilesiaSmakuje (nr 1 blog kulinarny w regionie). W premierowej edycji Silesia Fine Dining Week wzięło udział prawie 800 gości, a chętnych było dwukrotnie więcej. W całym Fine Dining Week 2019 udział wzięło 70 najwybitniejszych restauracji w Polsce, a kolacje towarzyszące festiwalowi odbyły się w sławnych restauracjach Senses*, AleWino i Rozbrat20.

Najważniejsza z kolacji towarzyszących festiwalowi miała miejsce w restauracji Warszawska, w odrestaurowanym 5-gwiazdkowym Hotelu Warszawa. Ponad 150 znakomitych postaci towarzyszyło organizatorom festiwalu i przedstawicielom marki Grundig w #RespectFood Gala Dinner z odwiedzającym Polskę po raz pierwszy Massimo Botturą – najważniejszą na świecie postacią współczesnych kulinariów i gastronomii. Massimo Bottura był gościem specjalnym festiwalu Fine Dining Week dzięki marce Grundig, twórcy idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Jest Szefem Kuchni, właścicielem Osteria Francescana (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) i pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul. Mistrz Massimo Bottura nie krył zachwytu ideą festiwalu.

Menu kolacji, stworzone w duchu idei Respect Food, składało się w całości z wyrafinowanych potraw zero-waste.

– Zależy nam na podnoszeniu świadomości, że nawet z nieoczywistych, często niewykorzystywanych w kuchni składników można stworzyć wysublimowane dania – mówi Marta Reich, Brand Marketing Manager marki Grundig.

Znamy już także zwycięzców Plebiscytu Gości Fine Dining Week, największego w Polsce konkursu dla najwybitniejszych restauracji opartego na głosach publiczności. W plebiscycie gości zwyciężyły restauracje:

WARSZAWA

I MIEJSCE: White One

II MIEJSCE: Amber Room

III MIEJSCE: Marconi w Hotelu Bristol

NAJLEPSZE MENU: White One

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bez Tytułu

NAJLEPSZA ATMOSFERA: N31 restaurant&bar by Robert Sowa

NAJLEPSZY DEBIUT: Opasły Tom Kręgliccy

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Amber Room

Pełna lista zwycięzców dostępna jest tutaj: https://tiny.pl/tgj6k

– Mamy ogromną satysfakcję nie tylko ze sprawdzającej się formuły naszego festiwalu restauracyjnego, ale przede wszystkim z tego, iż zgodnie z naszą misją docieramy z fine-diningowym przesłaniem do milionów Polaków, a coraz więcej gości naprawdę docenia najwyższy restauracyjny poziom w kraju – podkreśla Paulina Dufek odpowiedzialna za promocję Fine Dining Week.

fot. Piotr Szapel