Za nami kolejny etap konkursu – półfinał, który odbył się w dwóch turach: 17 stycznia i 14 lutego w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu. Wzięło w nich udział łącznie 25 uczniów, których zgłoszenia jury konkursowe uznało za najlepsze. Tematem tegorocznej edycji konkursu jest; „Łosoś i krewetka w towarzystwie dodatków z polskiej kuchni”.
Podsumowując pierwszy półfinał, przewodniczący jury Zenon Hołubowski – Executive Chef z Hotelu Hołubowski w Pile podkreślił wysoki poziom zaprezentowanych potraw i profesjonalne przygotowanie uczestników. „Półfinaliści mieli dopracowane etapy tworzenia dań, nie było osób improwizujących podczas przygotowywania potraw” – dodaje Hołubowski
Szczególną uwagę jury zwróciła jedna z uczestniczek, która, działając zgodne z najnowszymi trendami, wygenerowała minimalną ilość odpadów. Efekt taki można uzyskać poprzez przemyślaną pracę i wielokrotne treningi. Jak podkreślił z zadowoleniem przewodniczący jury: „Pozytywne jest to, że w daniach konkursowych pojawiły się różne tekstury: puree, galaretki, pianki – element kuchni molekularnej.” Pan Zenon dał też przyszłym kucharzom cenną wskazówkę : „Najnowsze trendy konkursowe mówią o podawaniu dań z tego samego surowca, ale serwowanych w kilku formach, np. carppacio i tatar z łososia na jednym talerzu.”
Uczestnicy konkursu usłyszeli też piękne porównanie, że „konkurs to swoisty pokaz mody, a kucharz to projektant”, dlatego też potrawy konkursowe rządzą się własnymi prawami. Nie musza być duże, za to dobrze by było, aby składały się z 6-7 elementów.
Drugi półfinał oceniało jury pod przewodnictwem Stefana Birka – Executive Chefa z Hotelu Lord w Warszawie. Przewodniczący podkreślił, że jury nie jest po to, by karcić, ale by nagradzać. „Wszyscy uczestnicy półfinałów, niezależnie od tego, czy zakwalifikowali się do dalszego etapu, czy też nie, są już zwycięzcami, bo mieli odwagę, chęć i dobrych nauczycieli zawodu, którzy pomogli im podjąć decyzję i przygotować się do udziału w konkursie” – podkreśla Stefan Birek, po czym podsumowuje: „Warto inwestować swój czas w konkursy. Poprzez uczestnictwo w nich otwierają się drzwi do dobrej pracy zawodowej i kariery, co jest potężną „zaliczką” na przyszłość. Błędy popełniają wszyscy, a ich wyeliminowanie to zadanie nauczycieli i opiekunów, np. poprzez treningi przygotowujące uczniów do konkursu.”
Już 6 marca 2012 r. finał konkursu, który odbędzie się tradycyjnie w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu przy ul. Bałtyckiej 43.
W finale zobaczymy następujących zawodników:
1) Katarzyna Daniłowicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
2) Bartosz Kamiński z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
3) Albert Kempys z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Bielsko-Biała
4) Jarosław Kowalewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie
5) Mateusz Litwińczuk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej
6) Daniel Makulski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej
7) Igor Praczyński z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu
8) Renata Pubanc z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy
9) Michał Szałczyński z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
10) Michał Świerad z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
11) Tomasz Ziółkowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
12) Bartłomiej Wrona z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie