Konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, organizowany przez Unilever Food Solutions (UFS) już po raz dziewiąty, zbliża się do finału. Za nami dwie tury rozgrywek półfinałowych: 15 stycznia oraz 12 lutego. Ponownie, tak jak podczas eliminacji wstępnych, młodzież zaskoczyła członków jury wysokim poziomem prac, zastosowaniem zaawansowanych technik kulinarnych, kunsztem podania oraz ciekawym doborem składników dań.
Wyrównany poziom i nieznaczne różnice w ilości punktów sprawiły, że do ścisłego grona finalistów zakwalifikowały się dwie dodatkowe osoby! Zachęcamy do zapoznania się z nazwiskami wszystkich finalistów, zamieszczonymi na stronie organizatora: www.unileverfoodsolutions.pl. Ciekawostką jest, że w pierwszej turze półfinałów najwyższą liczbę punktów uzyskał reprezentant debiutującego w tym konkursie Zespołu Szkół Agro-Technicznych z niewielkiego miasta Ropczyce w woj. podkarpackim.
Przewodniczący jury, Zenon Hołubowski – certyfikowany juror WACS (Światowego Zrzeszenia Stowarzyszeń Szefów Kuchni), podkreślił: „Uczestnicy wykazali się dużą kreatywnością, wiedzą i umiejętnościami. Wraz z nauczycielami zawodu oraz szefami kuchni z miejsc praktyk szkolnych włożyli dużo pracy i serca, by dopracować dania w szczegółach. Jeśli tak ma wyglądać przyszłość naszej gastronomii, to chylę czoła – naprawdę nie mamy się czego wstydzić.”
Temat konkursu nawiązuje do promowanego przez UFS trendu związanego z racjonalnym żywieniem i niebagatelną rolą kucharzy w przeciwdziałaniu otyłości. Dlatego też organizator zobligował uczestników do zastosowania w daniach konkursowych minimum trzech prozdrowotnych technik kulinarnych (np. gotowanie na parze, sous vide) oraz trzech rodzajów dowolnych warzyw.
„Statystyki mówią jednoznacznie, że również w Polsce grozi nam już epidemia otyłości. Jednocześnie coraz częściej jadamy poza domem, więc można powiedzieć, że to na kucharzach spoczywa ogromna odpowiedzialność za zdrowie społeczeństwa. Dlatego tak ważne jest, by uczyć przyszłe pokolenia gastronomów już na etapie szkoły, jak przyrządzać potrawy atrakcyjne dla konsumentów, a jednocześnie zdrowe” – zapewnia przedstawiciel organizatora, szef kuchni Mirosław Szajkowski. Przykłady receptur oraz praktyczne wskazówki można znaleźć w poradniku „Jedzenie kuszące i zdrowe” , dostępnym u Doradców Kulinarnych oraz na stronie internetowej Unilever Food Solutions.
Finał konkursu już 5 marca, start o godz. 9:00. Serdecznie zapraszamy do Centrum Kulinarnego Unilever Food Solutions przy ul. Bałtyckiej 43 w Poznaniu.