Trzecie, ostatnie już rozgrywki eliminacyjne w Poznaniu, wyłoniły polską ekipę barmanów, która zmierzy się w jesiennych startach z zawodnikami ze świata. Poznańskie rozgrywki, podobnie, jak w roku ubiegłym, gościły w klubie Buddha Bar, jednym z najbardziej oryginalnych klubów w Poznaniu. Wystartowało 13 flair fighterów, w tym aż 8 juniorów. W kategorii „open” zwyciężył Marek Posłuszny (447 pkt.), który pokonał w finale Marcina Masakrę Osypińskiego (432 pkt.) i Marcina Dąbka (379,5 pkt.). Najlepszym juniorem został, już po raz drugi w tym roku, Tomasz Śleziak (347 pkt.). Dzienne eliminacje objęły dwie konkurencje – połączenie Speed Flair z kategorią Working Flair, podczas której barmani musieli przygotować w jak najszybszym czasie dwa drinki z trzech losowo wybranych przed startem (Speed Flair). Trzeci drink z wylosowanej puli przygotowywany był w stylu Working Flair. Do wieczornego finału, sędziowie Michał Kośnik i Cezary Broda z EvolutionBar, zakwalifikowali 11 zawodników, w tym 6 juniorów. W ciągu 6 minut finaliści mieli za zadanie przygotować aż cztery drinki, w tym kompozycję własną z obowiązkowym wykorzystaniem napoju Schweppes, zrealizowaną w stylu Exhibition Flair. W finale wystartują zwycięzcy rund eliminacyjnych w Jastarni i Krakowie oraz zawodnicy z największą liczbą punktów (pięciu najlepszych barmanów w kategorii „open” oraz pięciu najlepszych juniorów). Wśród startujących zobaczymy na pewno Tomka Małka, ubiegłorocznego zwycięzcę IFL, Marcina Osypińskiego, Tomasza Śleziaka, Marcina Dąbka. Swoje uczestnictwo zapowiedzieli także przedstawiciele międzynarodowego świata Flair, jak Tom Dyer z Wielkiej Brytanii, Andrea Fiore z Włoch czy Gianluigi Bosco z Francji, a także zawodnicy z Litwy, Łotwy i Estonii. Ciekawa rywalizacja zapowiada się w konkurencji marki Schwppes, w której można zdobyć aż 15 dodatkowych punktów za niestandardową prezentację produktu. W tej kategorii punkty są sumowane z czterech rozgrywek, a podczas listopadowego finału IFL barmani rywalizują tutaj aż o 4 tys. zł. Otrzyma je zawodnik, który w ciągu roku zdobędzie największą ilość punktów w kategorii łączonej „wizerunek i miksologia” za najlepszą, oryginalną prezentację produktu Schweppes. Po trzech rozgrywkach eliminacyjnych najwięcej punktów w tej kategorii uzyskał Marcin Osypiński (26,5 pkt.), który wyprzedza Maćka Chojarę (19,5 pkt.) oraz Marcina Dąbka i Pawła Stępnia (17,5 pkt.). Listopadowy finał Independent Flair League, który odbędzie się 22 listopada w Warszawie jest jednym z etapów światowego finału Grand Slam, gdzie World Flair Association barmanowi, który uzyska największą liczbę punktów, przyznaje dodatkowo 3 tys. euro. Dla polskich barmanów, udział w rozgrywkach Grand Slam to przede wszystkim stała współpraca przy tworzeniu tego wydarzenia z najbardziej znanymi nazwiskami i grupami barmańskimi świata. Producentem i organizatorem Independent Flair League jest Entertainment Group. Jednym z partnerów medialnych jest „Poradnik Restauratora”.