Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland wytypował 8 kandydatów do zmagań w Preeliminacjach.
Bocuse d’Or to bardzo rygorystyczny konkurs, wymagający od kandydatów niezwykłej precyzji, wyjątkowego smaku, zastosowania różnych technik a przede wszystkim kreatywności. Podejmując rękawicę w tym jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie kandydaci muszą być świadomi swoich możliwości i umiejętności, być zdeterminowani i gotowi na ciężką pracę by zdobyć upragnioną statuetkę. Dlatego pomimo doświadczenia szefów, podczas zmagań w preeliminacjach wyczuwało się ich spore napięcie. W końcu było o co walczyć, wejście do finałowej szóstki jest już nie lada osiągnięciem.
Zawodnicy w ciągu 40 minut mieli do wyserwowania dwa dania, każde w dwóch porcjach. Pierwsze z dań miało być wegetariańskie do przygotowania, którego można było wykorzystać nabiał (w tym jajka i produkty mleczne). Do wykonania drugiego dania – mięsnego należało użyć co najmniej dwa różne elementy polskiej wieprzowiny. Obie kompozycje na talerzu musiały zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół.
Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni, autorytety w świecie gastronomii.
Pierwszego dnia:
Adam Chrząstowski
Kurt Scheller
Łukasz Konik
Mariusz Pieterwas
Konrad Birek
Drugiego dnia:
Andrea Camastra
Marcin Soból
Łukasz Konik
Maciej Majewski
Patryk Dziamski
Do szczęśliwej szóstki, która zawalczy o najwyższe trofeum zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):
• Łukasz Budzik – restauracja Mennicza Fusion, Wrocław
• Ernest Jagodziński – restauracja Autentyk-Kuchnia i ludzie, Poznań
• Jakub Kasprzak – restauracja Sezony
• Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin-Jeziorna
• Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków
• Mateusz Suliga – Hotel Uniqus Palace, Kraków
Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel Bocuse d’Or w Polsce.