Finał Trophée Mille 2025

Aktualności

Finał Trophée Mille 2025

05 maja 2025

28 kwietnia w Reims we Francji odbył się wielki finał prestiżowego konkursu Trophée Mille, w którym rywalizowali młodzi kucharze i cukiernicy z 11 krajów. Polskę reprezentowali Natalia PinteraWiktor BudajZespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, przygotowywani do konkursu pod okiem trenerki Joanny Kapłon.

W czternastej edycji wydarzenia polski duet godnie zaprezentował swoje umiejętności na arenie międzynarodowej. W składzie jury degustacyjnego znalazł się także polski akcent — uznany szef kuchni Karol Okrasa, który oceniał zmagania młodych talentów.

Tegoroczne zwycięstwo przypadło reprezentantom Niemiec — France KaufmannMoritzowi StritterowiBerufsbildende Schule. Drugie miejsce zajęli Yaroslava KelemenMatej Chwala z czeskiej Střední Škola Slavkov, a na trzecim stopniu podium stanęli reprezentanci Ukrainy — Bahar AghamalovaDmytro PavliukKijowskiego Narodowego Uniwersytetu Kultury i Sztuki.

Wyróżnienie specjalne Team Esprit, przyznawane za wyjątkową współpracę i ducha zespołowego, otrzymali Margaux Saint-ArromanYounes Dahhane z francuskiego Lycée Gustave Eiffel.

źródło: biuro prasowe Trophée Mille

oprac. H.Handkowska