Znamy już finalistę Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej. Zwycięzcą została Beata Słomianna ze Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.
15 marca w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions przy ul. Bałtyckiej w Poznaniu odbył się finał konkursu kulinarnego Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2017. Konkurs ten skierowany był do uczniów szkół gastronomicznych. W finale wystartowało 12 uczniów:
Tomasz Haczkowski z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu;
Marika Karulak z Zespołu Szkół Technicznych w Zbąszynku;
Dariusz Serkis z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim;
Joanna Palińska z Zespołu Szkół Gastronomicznych Technikum nr 9 we Wrocławiu;
Mateusz Ludwicki z Zespołu Szkół Gastronomicznych Technikum nr 9 we Wrocławiu;
Daniel Ogonowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie;
Karolina Krzyżak z Technikum Lider w Lublinie;
Tomasz Siewierski z Technikum Lider w Lublinie;
Grzegorz Królik z Technikum Lider w Lublinie; Piotr Pezowicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku;
Beata Słomianna z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy;
Mariusz Jasiński z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku.
Jury pod przewodnictwem Tomasz Purol postanowiło nagrodzić:
I miejsce – Beata Słomianna
II miejsce – Daniel Ogonowski
III miejsce – Grzegorz Królik.
Zwyciężczyni ma zagwarantowane miejsce w finale konkursu dla profesjonalnych szefów kuchni Primerba Cup 2017. A także otrzyma możliwość odbycia stażu w restauracji z gwiazdką Michelin. Organizatorem konkursu jest Unilever Food Solution. Więcej informacji na stronie www.ufs.com.