15-17 listopada podczas targów gastronomicznych Equip’Hotel Paris odbył się finał konkursu „Les Chefs en Or” 2014. Konkurs ten był organizowany przez grupę Transgourmet i jej partnerów. Zwyciężył Max Zibis z Niemiec i Emanuel Mocan z Rumunii. Nasi reprezentanci – Aleksandra Lekan ze Szczecina i Patryk Willich z Kościerzyny, którzy wygrali polskie eliminacje konkursu przygotowane przez Selgros Cash & Carry zajęli 4. miejsce.
Po raz pierwszy w historii konkursu „Szefowie ze złota” w finale wystartowali przedstawiciele sześciu krajów (Francji, Szwajcarii, Niemiec, Rumunii, Rosji i Polski), w których funkcjonują spółki grupy Transgourmet. W poprzednich edycjach w szranki stawali reprezentanci Transgourmet Francja, Transgourmet Niemcy i TransGormet Szwajcaria.
Produkty do finałowych dań, na których przygotowanie zawodnicy mieli 3 godziny, wybrał Thierry Marx, jeden z najwyżej cenionych kucharzy na świecie. Pierwsza grupa przygotowywała polędwicę wołową w towarzystwie grzybów: borowików, kurek i lejkowców, przy użyciu jaj ekologicznych. Natomiast druga grupa miała do dyspozycji turbota, cztery odmiany ziemniaków i seler korzeniowy. Jury techniczne miało 3 godziny na ocenę osiągnięć uczestnika podczas gotowania (30% oceny całkowitej). Jury degustujące oceniało jakość smakową i jakość wizualną talerzy i półmiska w ciągu 12 minut (70% oceny całkowitej). Następnie uczestnicy mieli trzy minuty na objaśnienie swojego przepisu.
Ogłoszenie zwycięzców nastąpiło podczas uroczystej Gali. „Szefowie ze złota” – profesjonaliści otrzymali puchar, czek na 10 tys., 6 tys. i 3 tys. euro oraz cenne nagrody ufundowane przez sponsorów. Natomiast uczniowie – możliwość odbycia praktyk na Uniwersytecie Johnson&Wales w Stanach Zjednoczonych oraz nagrody od sponsorów.
Kategoria „Zawodowi kucharze”:
1. Max Zibis – Niemcy
2. Reto Jenal – Szwajcaria
3. David Delsart – Francja
Kategoria „Młode talenty” (kucharze w wieku poniżej 21 roku życia):
1. Emanuel Mocan – Rumunia
2. Daniel Duerr – Szwajcaria
3. Paula Lisa Ebert – Niemcy
W jury technicznym zasiadał ze strony polskiej – Tomasz Jakubiak, a w jury degustacyjnym – Krystian Zalejski. Organizatorem eliminacji do Les Chefs en Or na terenie Polski był Selgros Cash & Carry.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym imprezy.