W Food Lab Studio w Warszawie odbyło się finałowe starcie 10 blogerów kulinarnych, wraz z czteroosobowymi zespołami wyłonionymi w pierwszym etapie konkursu „Taste the summer by Almette Fruit”. Każdy zespół miał 90 minut na ugotowanie dwóch dań, które spośród zwycięskich zgłoszeń wybrali sami blogerzy.
Konkurs był największym w historii kulinarnym konkursem blogerskim przygotowanym dla Almette. Do wspólnej zabawy zaproszono 10 topowych blogerek kulinarnych. W pierwszym etapie akcji każda blogerka organizowała na swoim blogu konkurs kulinarny dla internautów na najlepsze danie z Almette Fruit. Zwycięzcy tego etapu zdobyli nie tylko cenne nagrody, ale również miejsce w finałowych drużynach.
Finałowy turniej został rozegrany w największym w Polsce, profesjonalnym studiu kulinarnym Food Lab Studio i transmitowany był na żywo na YouTube. Poprowadził go kucharz David Gaboriaud. Blogerzy ugotowali 20 oryginalnych potraw, a profesjonalne jury wybrało najlepsze. Wygrała Joanna Moroch i jej drużyna z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki.