Finał „Gotuj lokalnie”, czyli kulinarna podróż po polskich smakach

Wydarzenia

Finał „Gotuj lokalnie”, czyli kulinarna podróż po polskich smakach

21 października 2015

Coraz częściej polskie produkty regionalne i tradycyjne goszczą na stołach. Te cenione również przez restauratorów oraz koneserów smakołyki są bazą do wyrafinowanych dań, które trafiają w gusta tych najbardziej wymagających. Również przyszli szefowie kuchni – uczniowie szkół gastronomicznych, przekonali się, że polskie produkty lokalne mogą być inspiracją do tworzenia oryginalnych przepisów i przyrządzania wielu niestandardowych dań. 6 października br. odbył się finał projektu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie lokalne produkty odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

Polskie, regionalne produkty o wyjątkowym smaku, stają się podstawą do kreowania nowoczesnej kuchni – stanowią cząstkę tradycji oraz kultury kulinarnej lokalnej społeczności.  Coraz częściej występują już nie tylko jako dodatek do potrawy, ale są podstawą dania głównego. W nurcie kuchni tradycyjnej poruszają się także młodzi szefowie kuchni, którzy dzięki świeżemu spojrzeniu na kwestię gotowania, nie obawiają się eksperymentowania z produktem i realizowania swoich oryginalnych pomysłów.

Na młodych i ambitnych uczniów szkół gastronomicznych stawia także Fundacja EFRWP, która realizuje projekt „Gotuj lokalnie” – jego celem jest przekazywanie wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz możliwości ich najlepszego wykorzystania w nowoczesnej kuchni polskiej. W piątek, 16 października br. odbył się finał konkursu kulinarnego, w którym udział wzięło 10 zespołów, wyłonionych podczas I etapu. Zadaniem młodych kucharzy było przygotowanie potraw (dania głównego i przystawki lub deseru) na bazie wieprzowiny i kaszy oraz polskich produktów regionalnych. Było o co walczyć – na laureatów czekał kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, pod okiem samego szefa kuchni.

Zwycięzcami konkursu zostali:

I MIEJSCE

Marcin Gąglewski i Anna Żaborowska z Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach (woj. podlaskie)

Opiekun: Lucyna Poczobut

PRZYSTAWKA: warzywa z chipsem z boczku oraz octem balsamicznym i miechunką

DANIE GŁÓWNE: kasza kuskus z suszonymi pomidorami oraz marynowanymi żeberkami podanymi na chmurce z czerwonego szczawiu

II MIEJSCE

Paulina Czopek i Anna Pijanowska z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych

im. Ks. Prof. J. Tischnera w Limanowej (woj. małopolskie)

Opiekun: Jakub Kasiński

PRZYSTAWKA: zawijaki boczkowe, puree z avocado, nowalijki

DANIE GŁÓWNE: polędwiczka wieprzowa w sosie, pęczak, buraczki

III MIEJSCE

Sylwia Kwiecień i Kinga Trzaska z Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza

w Szydłowcu (woj. mazowieckie)

Opiekun: Marta Bińkowska

PRZYSTAWKA: kanapka z chleba prądnickiego ze schabem, cykorią, kolorową marchewką oprószona kaszą gryczaną

DANIE GŁÓWNE: roladka ze schabu z fasolą korczyńską, podana z warzywami, chipsem

z kaszy jęczmiennej oraz z sosem żubrówkowym

– Pasja do gotowania, zaangażowanie i pełen profesjonalizm – tak oceniam młodych uczestników programu „Gotuj lokalnie”. Przygotowane przez nich dania finałowe były niezwykle pomysłowe i na bardzo wysokim poziomie. Warzywa z chipsem z boczku oraz marynowane żeberka podane na chmurce z czerwonego szczawiu zachwyciły podniebienia jury. To był prawdziwy festiwal smaków i regionalnych dań – mówi Marcin Budynek, założycieli właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka oraz juror konkursu finału programu „Gotuj lokalnie”.

Projekt „Gotuj lokalnie” realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Więcej informacji o projekcie „Gotuj lokalnie” znajduje się na stronie: www.efrwp.pl