21-22 sierpnia podczas Festiwalu Smaku w Grucznie spotkają się miłośnicy produktu regionalnego.
Festiwal ma na celu prezentację kulinarnego bogactwa oraz kultury stołu, a także rękodzieła i innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów Województwa Kujawsko-Pomorskiego, w tym Doliny Dolnej Wisły, Kociewia, Ziemi Chełmińskiej i Dobrzyńskiej, Krajny oraz Kujaw. Do udziału w Festiwalu są także zapraszani gościez innych regionów naszego kraju, oraz z zagranicy. Festiwal ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby. Imprezie towarzyszy szereg
występów artystycznych i koncertów, a całość sprzyja wypoczynkowi, rozrywce i promocji kultury regionu.
Organizatorem jest Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły z siedzibą w Grucznie, w ramach którego powołany został Komitet Organizacyjny Festiwalu Smaku bezpośrednio zajmujący się przygotowaniem i przebiegiem imprezy.
W programie:
Sobota 21 sierpnia
10.00 – Otwarcie XV Festiwalu Smaku i przedstawienie jego programu
od godz. 10.15, po zapowiedzi:
– bloki artystyczne, pokazy i inne.
10.30–17.00 – Bloki muzyczne,
12.00, 14.00, 15.30 – Pokazy:
– pracy psów pasterskich,
– zaprzęgu koni zimnokrwistych,
– rękodzieła.
13.00 – rozpoczęcie Turnieju Nalewek
17.00 – Gala XV Festiwalu Smaku w Grucznie
– podsumowanie konkursów,
– wręczanie nagród.
ok. 23.00 – Zakończenie pierwszego dnia Festiwalu
Niedziela 22 sierpnia
10.00 – Otwarcie drugiego dnia Festiwalu i przedstawienie programu
od godz. 10.15, po zapowiedzi:
– bloki artystyczne, pokazy i inne.
16.00 – Zakończenie XV Festiwalu Smaku w Grucznie
Więcej informacji: festiwalsmaku@wp.pl