Festiwalu Smaku w Grucznie

Newsy

Festiwalu Smaku w Grucznie

25 sierpnia 2014

23-24 sierpnia br. w trakcie Festiwalu Smaku w Grucznie odbył się Turniej Kucharzy Polskiej Gastronomii 2014, którego organizatorem była Akademia Molekularna Jeana Bos oraz Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, pod przewodnictwem europejskiego stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Zawodnicy walczyli o laur najlepszego w dwóch konkurencjach przyrządzając przystawkę z jesiotra oraz danie główne, w którym bazowym produktem było mięso daniela. Najlepiej w ocenie Jury wypadli: Wojciech Rabiega i Magdalena Zaborowska-Kłosińska (Hotel ***SPA Tristan Restauracja Kobaltowa Kąty Rybackie). Zwycięski team oprócz nagród otrzymał nominację do KPP 2014. Drugie miejsce zajęli Krzysztof Szczepaniak i Maciej Winkler z Hotelu Camping Malta, Restauracja Rycerska Poznań, a trzecie Dawid Konior i Albert Kempys z Restauracji Galeria BLU w Bielsko-Białej. Natomiast nagrodę VIP za „Najlepsze Smak” otrzymali Piotr Huszcz i Marcin Repecki z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie.

Koordynator Konkurs:

Marek Rybacki – w-ce Prezes Euro-Toques Polska

Jury techniczne:

Wojciech Harapkiewicz, w-ce Prezes Euro-Toques Polska

Daniel Twardo, Euro-Toques Polska

Jury degustacyjne:

Zenon Hołubowki, oficjalny Juror WACS, Członek Honorowy Euro-Toques Polska

Sebastian Krauzowicz, Szef Kuchni Copernicus Toruń, Członek Honorowy Euro-Toques Polska

Grzegorz Łapanowski, Prowadzący programu Top Chef, kucharz i dziennikarz kulinarny

Wolfgang P. Menge, Prezydent Euro -Toques Niemcy

Valère Smets, właściciel Smets Food, Belgia

Jury VIP:

Robert Łuszcz, Prezes firmy Polska Gastronomia

Roy Homent, przedstawiciel brytyjskiej firmy Grant

Maciej Kołodziejczyk, Janex

Mateusz Krogulec, przedstawiciel firmy SlatePlate

Dariusz Kuźniak, uczestnik programów kulinarnych Top Chef i Hell’s Kitchen

Festiwal Smaku w Grucznie to idealne miejsce do spotkania producentów i lokalnych przetwórców. W tym roku na festiwalu była prezentowana bogata oferta handlowa żywności wysokiej jakości, m.in.: wyroby z dziczyzny, gęsiny, z ryb, grzybów, a także powidła śliwkowe, sery, miody oraz nalewki i wina. Goście imprezy mogli zobaczyli pokazy tradycyjnych metod przetwórstwa takich, jak smażenie powideł, wyciskanie soków z owoców, czy pozyskiwanie miodu.

Atrakcją były prezentacje rodzimych ras owiec i pokazy pracy psów pasterskich. Wystawcy mogli też liczyć na nagrody, przewidziane dla zwycięzców konkursów: „Miód Roku”, „Smak Roku” i „Turniej Nalewek”.

24 sierpnia tradycyjnie już odbył się pokaz umiejętności carvingowców, którzy wystartowali w Turnieju o Puchar Dolnej Wisły. Zawodnicy musieli w ciągu 120 minut wyrzeźbić owoce w dwóch kategoriach. Pierwszą z nich był: bukiet kwiatów z warzyw i owoców, a drugą: arbuz z motywem przewodnim, w tym roku był to król muzyki POP – Michael Jackson.

Galeria zdjęć https://www.facebook.com/media/set/?set=a.788903911160726.1073741846.289767714407684&type=1