29 marca podczas XXIII Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro odbędzie się wielkie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Grecji w Warszawie.
Tegoroczna edycja odbędzie się w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie k. Warszawy. Uroczyste otwarcie 14. Festiwalu Kuchni Greckiej nastąpi o godzinie 10:00.
Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni greckiej.
Uczestnicy konkursu oceniani będą przez profesjonalne jury. Oceniać oni będą wykonanie dania konkursowego z użyciem obowiązkowych składników określonych w regulaminie XIV Festiwalu Kuchni Greckiej oraz deser z wykorzystaniem pralin czekoladowych.
Skład Jury profesjonalnego: Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury), Robert Sowa, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Dariusz Zahorański, Miltos Karoumpas oraz Vaggelis Bilibas.
Jury techniczne: Zbigniew Kurleto, Michał Markowicz, Patryk Kotarba
Jury gwiazd: Tomasz Kozłowicz, Zygmunt Chajzer oraz Krzysztof Przepiórka
Uczestnicy zakwalifikowani do konkursu:
1: Restauracja Amarylis z Krakowa: Adriana Wójcikowska
2: Restauracja Scandale Royal Resort&Vodka House z Krakowa: Łukasz Niziński
3: Restauracja EdRed z Warszawy: Bartosz Biały
4: Taverna Grecka Santorini z Warszawy: Marcin Zawadzki
5: Greco Taste z Warszawy: Fotios Patrikovasilakos
6: Restauracja Grecka Meltemi z Warszawy: Patryk Orzeł
7: Fabryka Wełny Hotel&Spa z Pabianic: Michał Bielecki
8: Restauracja u Artuch z Zielonki k. Warszawy: Marek Modzelewski
9: Restauracja 4 smaki z Warszawy: Patryk Rejmiś
Konkurs oraz uroczystą galę, która odbędzie się 29 maraca o godz. 20 w hotelu Radisson Blu Sobieski w Warszawie poprowadzi Norbert Bieńkowski.