6 grudnia br. w Łebie odbył się Festiwal Pomuchla, czyli srebrnego dorsza. W ciągu 11 lat impreza zyskała uznanie najpopularniejszych kucharzy w Polsce, w tym m.in. Macieja Kuronia, Roberta Makłowicza, Roberta Sowy i Pascala Brodnickiego. W tym roku komisja konkursowa w składzie: Karol Okrasa, dr Jacek Sein Anand i dr Wojciech Walkman wyróżniła: w kategorii „profesjonaliści”: Hotel Neptun w Łebie za potrawę „Tatar z dorsza w pomarańczach”, Hotel Łeba – za „Dorsza w skorupce ziołowej na balsamicznej papryce w sosie z kopru włoskiego z dodatkiem kawioru” oraz firma Zdrowotel – Mazowsze w Łebie, która zaprezentowała danie „Drapieżny Pomuchel”. W kategorii „amatorzy”, albo jak powiedział Karol Okrasa „miłośnicy”, wyróżniono Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata” za potrawę „Dorsz w borowikach”, Koło Gospodyń Wiejskich w Połczynie za potrawę „Dorsz topiony w cieście naleśnikowym”, parafię WNMP w Łebie za potrawę „Tort św. Mikołaja z dorsza” oraz „Dorsza z żurawinami w zalewie octowej”, przygotowanego przez Społeczne Technikum Technologii Żywności i Hotelarstwa w Łebie za potrawę. Jak co roku, tak i tym razem kulinarnej imprezie towarzyszyła konferencja „W świątyni żywiołów”. Organizatorami odbywającego się co roku Festiwalu Pomuchla są Biblioteka Miejska w Łebie, parafia p.w. WAMP w Łebie, Szkoła Podstawowa im. Adama Mickiewicza w Łebie, Gmina Miejska Łeba oraz Stowarzyszenie Lokalna Organizacja Turystyczna „Łeba”.
(fot. Radosław Czyżewski)