13 czerwca br. w Częstochowie w ramach IV edycji Festiwalu Sztuki Kulinarnej, odbędzie się Konkurs Kulinarny Juniorów, uczniów szkół gastronomicznych woj. śląskiego. Uczestniczyć będzie maksymalnie 12 załóg dwuosobowych. Konkurs będzie przeprowadzony w następujących kategoriach: deser na bazie owoców oraz danie główne na bazie kurczaka, ryżu, warzyw (kalafior, cukinia, brokuły, cebula, szparagi, czosnek, papryka świeża, bakłażan, pietruszka, marchew); śmietany 30%. Ekipy konkursowe muszą przygotować dania we wszystkich kategoriach.
Konkurs będzie przeprowadzony 13 czerwca w godz. 11.00 – 15.00. w dwóch turach po 6 ekip. Każdy uczestnik konkursu zobowiązany jest do przekazania przed konkursem dla Jury: nazwę, opis potrawy zawierający składniki oraz sposób przyrządzania serwowanej potrawy. Dostarczenie opisu jest warunkiem uczestnictwa w konkursie.
Organizatorem imprezy jest Częstochowska Organizacja Turystyczna i Urząd Miasta Częstochowy.
Podczas trzech dni festiwalowych w III Alei Najświętszej Maryi Panny i na Placu Biegańskiego odbędzie się także Jarmark Produktów Regionalnych. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi.
Program:
11 czerwca – piątek
21.30 – inauguracja I Festiwalu Muzycznego Rodziny Bachów.
Pokaz laserowy do muzyki Bacha w aranżacjach rock, pop i jazz.
Organizator: Stowarzyszenie Sympatyków Collegium Cantorum w Częstochowie
12 czerwca – sobota
12.00 – I Częstochowski Konkurs Piw Domowych
12.00 – pokaz warzenia piwa domowego
14.00 – parada starych samochodów
14.00 – 20.00 – zabawy w „Porcie Magicznym” z udziałem artystów Teatru „Wagabunda” z Krakowa
14.00 – konkurs kulinarny dla dzieci z Andrzejem Szuszkiewiczem – Szefem Kuchni hotelu Mercure Patria w Częstochowie
16.00 – pokaz kulinarny kuchni węgierskiej w wykonaniu restauratorów z miasta Becescsaba na Węgrzech
17.30 – ogłoszenie wyników I Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych
18.00 – kapela podwórkowa „U Andrzeja” z repertuarem pieśni górniczych
18.30 – zespół „Janowianie”
20.00 – koncert zespołu Agressiva69
21.30 – Teatr Ognia w wykonaniu artystów teatru „Wagabunda” z Krakowa
13 czerwca – niedziela
Konkurs Kulinarny
11.00 – 15.00 – konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych
11.00 – 18.00 – pokaz sztuki carvingu (sztuka rzeźbienia owoców i warzyw), Krakowskie Warsztaty Carvingowe na czele z Pawłem Peroniem, założycielem KWC
14.30 – prezentacja kuchni hiszpańskiej w wykonaniu Juana Salvadora Hernandez – właściciela restauracji „Juan” w Częstochowie
17.00 – pokaz kulinarny Roberta Sowy – wspólne gotowanie niedzielnego obiadu znanych częstochowian z mistrzem kuchni.
18.30 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursach: kulinarnym dla uczniów szkół gastronomicznych oraz „Na najładniejszą kawiarenkę letnią 2010″
20.00 – koncert zespołu „De Mono”