Każdego roku marka Sofitel celebruje święto francuskiego wina organizując cykl wyjątkowych wydarzeń łączących w sobie francuskie korzenie i lokalną kulturę. W tym roku Sofitel Wroclaw Old Town podczas wieczoru Wine&Food Show uraczył swoich gości wachlarzem niezwykłych kulinarnych doświadczeń. Imprezę poprowadził Juliene Secher, uczestnik polskiej edycji Master Chefa.
We Francji winobranie zaczyna się na przełomie września i października. To największe i najistotniejsze wydarzenie w świecie wina i jego kultury; stanowi zwieńczenie całorocznej pracy winiarza przy pielęgnacji swojej winnicy, a zbierane owoce są bezcenną nagrodą za całoroczny wysiłek. Hotel Sofitel Wroclaw Old Town, jako ambasador francuskiej tradycji, stworzył kalendarz wyjątkowych wydarzeń na cześć winobrania pod hasłem Sofitel Wine Days.
Niezwykłe dania rodem z Master Chefa
Podczas ostatniego wydarzenia organizowanego w hotelu Sofitel Wroclaw Old Town, goście restauracji Pan Tadeusz mieli okazję spróbować wyśmienitych trunków z młodej, ale docenionej już na rynku winnicy Gayda, degustując przy tym niezwykłą kartę dań. Wszyscy uczestnicy spotkania mieli okazję wziąć udział w kulinarnych warsztatach na żywo, którym przewodził uczestnik Master Chefa francuskiego pochodzenia, Julien Secher. Julien zaprezentował zaproszonym gościom, w jaki sposób przygotować trzydaniową kolację w tradycyjnym, francuskim stylu. Uczestnicy mogli spróbować muli w białym winie, od których opowiadanie o rodzimej kuchni zaczął Julien Secher. Kucharz podał jeszcze pierś z kaczki w czerwonym sosie maślanym w towarzystwie confit z sezonowych, kandyzowanych warzyw, a na deser uraczył wszystkich gruszką gotowaną w czerwonym winie i przyprawach. Wielu gości dopytywało o szczegóły powstawania poszczególnych dań, liczac na to, że w domowym zaciszu będą starali się powtórzyć dzieło kucharza.
Kolejne wydarzenia
Podczas Dni Wina w Sofitel Wroclaw Old Town każdy koneser będzie mógł przyjść do restauracji Pan Tadeusz i baru Le Louis d’Or i spróbować wyjątkowych dań lub przekąsek oraz dobranych do nich francuskich i regionalnych win. Całej oprawie będą towarzyszyć wykłady, warsztaty oraz pokazy prowadzone przez lokalnych winiarzy i ambasadorów marek eksluzywnych trunków. Wydarzeniem kończącym festiwal, będzie kolacja „Gastronomia i Enologia”, podczas której goście nie tylko będą degustować 4 niezwykłe dania, lecz również nauczą się jak dobierać do nich wino.