18-19 sierpnia br. w Grucznie odbył się ostatni z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski 2012. W ramach Festiwalu Smaku odbył się Turniej Kucharzy, którego celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. Pierwsze miejsce zdobyła druzyna z Niemiec – Team Deutschland (Oliver Kramp i Benno Sasse). Drugie miejsce przypadło Restauracji Oliwka – Hotel Słoneczny Młyn z Bydgoszczy (Arkadiusz Ciesiński i Paweł Żukowicz). A trzecie Restauracji ,,Jak pragnę Wina ” z Łodzi (Szymon Stach, Mateusz Skonka). Zawodnicy otrzymali również pierwsze miejsce w kategorii za Najlepszy Smak.
Natomiast w II Turnieju Carvingowym o Puchar Dolnej Wisły pierwsze miejsce wywalczył Piotr Wasik – Pracownia Sztuki Kulinarnej, drugie Łukasz Szewczyk – Pracownia Sztuki Kulinarnej, a trzecie Grzegorz Gniech – “Carving-Gniech” Wejherowo.