20 – 21 sierpnia br. odbędzie się VI edycja Festiwalu Smaku w Grucznie. Podczas Festiwalu, już po raz piąty, obędzie się konkurs kulinarny „Turniej Kucharzy”. Zwycięzcy Turnieju Kucharzy są nominowani do „Kulinarnego Pucharu Polski 2011 podczas targów Gastro Trendy 2011 odbywających się w Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich”.
Ekipy Gruczno 2011
01: Hotel Angelo Katowice
Adam Szajner
Mirosław Skrzypczak
02: Hotel Neptun Międzychód
Rafał Kaczmarek
Ryszard Libelt
03: Gastro Art Team Garwolin
Marek Rybacki
Mariusz Gachewicz
04: Jak Pragnę Wina Łódż
Szymon Stach
Mateusz Skomka
05: Unifreeze Culinary Team
Michał Gorecki
Artur Waver
06: Team Herman & Partyka Wrocław
Tobiasz Herman
Łukasz Partyka
07: Restauracja Sowa Bydgoszcz
Dariusz Przybyła
Przemysław Siuda
08: Hotel Słoneczne Młyn Bydgoszcz
Krzysztof Paprocki
Przemysław Morgut
09. Deutschland Team
Oliver Kramp
Oliver Skoluda
Jury techniczne:
1. Przewodniczący- Leszek Gryka, Expert Kulinarny
2. Piotr Szczegielski, Euro-Toques Polska
3. Zbigniew Łęgowski, Euro-Toques Polska
Jury degustacyjne:
1. Przewodniczący – Wiesław Ambros, Euro-Toques Polska- dział Promocji Produktu Polskiego
2. Jacek Kempa, vice Prezydent Euro-Toques Polska
3. Wolfgang P. Menge, Prezydent Euro -Toques Niemcy
4. Jean Castadot, Prezydent Euro-Toques Belgia
5. Stefan Unterkircher, Prezydent S K V, Sud Tyrol, Włochy
6. Krzysztof Szulborski, Prezes SPKiC, Region Pomorski
7. Waldemar Hołówka, Fundacja Klubów Szefów Kuchni
Jury VIP:
1. Przewodniczący- Paweł Malewski, Prezes Stalgast
2. Stanisław Wroński, Konsul Honorowy Belgii
3. Ks. Wojciech Przybyła, Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej
4. Rafał Rykowski, TVP Bydgoszcz
5. Adam Dmyterko, Prezes SPKiC, Region Zachodniopomorski
6. Anna Weckwerth, Jabil Global Services Poland
7. Carlos Gonzales Tejera, Stalgast
Koordynator Konkursu:
Wiesław Wróblewski, Euro-Toques Polska, koordynator ds. eventów
Program Turnieju Kucharzy:
19.08.2011 r.
Do godz.17.00. Zakwaterowanie jurorów oraz uczestników konkursu w Hostel24 w Bydgoszczy, ul. Lelewela 35A na hasło „EURO TOQUES”
Godz. 18.00. Odprawa uczestników konkursu
Godz. 19.00. Kolacja
Od godz. 20.00 do 22.00. Możliwość obróbki produktów w kuchni: filetowanie, marynowanie, itp.
20.08.2011 r.
Godz. 07.00- 08.30. Śniadanie
Godz. 10.30- 16.30. Konkurs Kulinarny
Godz. 18.00- Ogłoszenie wyników
Godz. 20.00- Gala Diner
21.08.2011 r.
Godz. 07.00- 10.00, Śniadanie
Do godz.12.00. Wymeldowanie z Hotelu.