14 sierpnia br. nadmorskim Dźwirzynem po raz drugi tego lata zawładnął Festiwal ?Smaczna Flądra”. W pobliżu amfiteatru od rana trwały kulinarne przygotowania do flądrowej uczty. Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski i Ryszard Pilecki (szef kuchni hotelu Diva SPA z Kołobrzegu) przeprowadzili kilka pokazów kulinarnych, udowadniając licznie zebranej publiczności, że na bazie flądry można przygotować mnóstwo dań. Była zupa rybna oraz filety przygotowane z warzywami, grzybami, owocami i sałatami… Pod czujnym okiem szefów kuchni publiczność na scenie mogła także przygotować zupę rybną, smażoną flądrę z dodatkami i sałatkę z wędzoną flądrą. We wszystkich konkursach gotowania królowały kobiety. Zaaranżowano więc konkurs filetowania wędzonej flądry, w którym mogli uczestniczyć tylko mężczyźni, ale żeby było sprawiedliwie efekty ich pracy oceniały panie. Wszyscy uczestnicy konkursów otrzymali książki Roberta Sowy ?W poszukiwaniu smaku doskonałego” oraz zestaw flądrowych gadżetów. Kulinarne atrakcje na scenie przeplatano dawką muzycznych hitów, a na ustawionym obok sceny kulinarnym TIR-ze przez kilka godzin ekipa Roberta Sowy przygotowywała kolejne porcje dań degustacyjnych. W menu znalazły się tego dnia trzy dania zimne: świeżo wędzona flądra, flądra po grecku oraz smażona flądra w zalewie octowej z piklami. Była również zupa rybna w czterech odsłonach, z dodatkiem warzyw, pomidorów, szpinaku, grzybów leśnych i suszonych pomidorów. Dużą popularnością cieszyła się również flądra z grzybami leśnymi i oscypkiem, flądra na aromatycznych gruszkach ze śliwowicą i rozmarynem oraz flądra na aromatycznym bobie ze śmietaną i na szpinaku z sosem pleśniowym.