5-7 grudnia w Warszawie odbędzie się Festiwal Słodyczy Świata.
Celem tej inicjatywy jest promocja wszelkich słodkości, pokazania ich różnorodności i powszechności, na świecie w życiu człowieka. Festiwal będzie składał się z dwóch segmentów: jeden to prezentacja na ok. 40 stoiskach różnorodnych słodyczy takich jak cukierki, ciasta, przekąski, desery, lody, bakalie, tych krajowych jak i zagranicznych; drugi to żywe prezentacje, to laboratoria słodyczy.
Mówią co słodyczach, trzeba przypomnieć o umiarze i rozsądku w spożywaniu słodyczy, na co będą zwracać uwagę zaproszeni dietetycy i lekarze promujący zdrowy tryb życia.
Realizacją projektu będzie bezprecedensowa ekspozycja Słodyczy Świata, pozwalająca poznać nie tylko dzieje tego arcymiłego dodatku, ale też wszelkie jego odmiany występujące w różnych regionach świata. Przecież nie samym chlebem człowiek żyje.
Takie prezentacje to podkreślenie uniwersalnego charakteru słodyczy, który w znanej czy nieznanej nam dotychczas innej formie można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej zamieszkałym przez ludzi.
Odkąd istnieje pismo, wzmiankowano na temat słodyczy, toteż, dodatkowo, ich kultowa i kulturowo – symboliczna wartość jest nie do przecenienia. W różnych kulturach funkcję słodyczy pełnią inne wytwory bazujące na przetworzonych roślinach i cukrze z nich pochodzących. Chcemy pokazać ich jak najwięcej, bo egzotyka jest najciekawszym magnesem dla zwiedzających. A poprzez słodyczy jest okazja zaprezentowania kultury i atrakcji turystycznych Krajów – Wystawców.