18-19 czerwca br. już po raz drugi odbył się Festiwal Potraw z dziczyzny w Jurkowie. Festiwal został zorganizowany wspólnie z Zajazdem Zagłoba w Jurkowie, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników z Krakowa, Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Tarnowie, Miejski Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Czchowie.
Pierwszy dzień festiwalu rozpoczął konkurs na najlepszą potrawę z dziczyzny i ziół, który skierowany był do uczniów ponad gimnazjalnych szkół gastronomicznych z małopolski. Każdą szkołę reprezentował jeden uczeń oraz nauczyciel zawodu. W tym roku uczniowie przygotowywali potrawy ze schabu z dzika. W skład jury wchodzili szefowie kuchni ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników w składzie: Marcin Polus, Marcin Parda, Andrzej Kudłacz oraz Dariusz Burda, pomocnikiem jury był Michał Gigiel. Mistrzowie oceniali młodych adeptów wg kryteriów: stopień trudności wykonywanej potrawy, łączenie smaków, aranżacja i estetyka dania, smak potrawy i nazwa potrawy. Pierwsze miejsce zdobyła Agnieszka Bartoszek z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach, która przygotowała zawijaski z dzika nadziewane śliwką w oprawie sosu jałowcowego. Do konkursu przygotowała ją Renata Kiełbasa. Drugie miejsce przypadło Zespołowi Szkół Gastronomicznych nr 2 – Szymon Sepiał, który pod kierownictwem Lucyny Marszałek przygotował pieczony schab z dzika przykryty orzechami w kompozycji wieżyczek z kaszy gryczanej przekładanych grzybowym ragoût. A trzecie miejsce Norbertowi Szczurka za rozmarynowy schab z dzika podany z sosem z dzikiej róży i sosem rydzowym z dodatkiem placuszków rydzowo – cukiniowych w towarzystwie ziół. Norbert reprezentował Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, a do konkursu przygotowała go Bogumiła Podgorska. Natomiast wyróżnienie za steki z dzika z sosem berneńskim i truskawkowym powędrowało do Pawła Imiołka ucznia Zespołu Szkół w Czchowie, którego do konkursu przygotowała Barbara Halik.
Dzień drugi rozpoczął się od Pokazu Mistrzów. Zrazy z dzika w plastrach z wędzonej szynki na puree z bobu z żubrówką i duszoną gruszką i sosem podgrzybkowym z pieczonym czosnkiem przygotowali Andrzej Kudłacz i Wojciech Wołosowski. Ich pracę barwnym i efektownym komentarzem oprawili Łukasz Kornaś i Marcin Polus. Dla szerszego grona gości kucharze przygotowali ragoût ze schabu z dzika oraz bufet z zakąskami z dziczyzny takimi jak kiełbasa z dzika, pasztet z dziczyzny, kiszka z dzika oraz salceson z dziczyzny.
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników pragnie podziękować firmą które wspierają działania organizacji, a są to: Swedeponic, grupa Maspex Wadowice, Ecolab, Aviko i Bonduelle.