03 – 05 października odbył się Festiwal Owoców, Warzyw i Słoików Świata. Impreza zgromadziła ponad 60 wystawców i handlowców nie tylko z Polski, ale i z Europy. Byli nawet przedstawiciele z Oceanii, Azerbejdżanu, Argentyny czy Libanu. Na stoiskach królowały nasze rodzime płody rolne i przetwory z Mazowsza, Podlasia, Wielkopolski, czy Małopolski.
W sumie, przez trzy dni, festiwale odwiedziło około 20 tysięcy osób. Wielkim zainteresowaniem cieszyły się wszelkie laboratoria, degustacje, warsztaty hutników szkła, wytapiających różne szklane drobiazgi. Licznie przybyłe przedszkola, szkoły podstawowe i gimnazja uczestniczyły w tych warsztatach poznając szkło i jego tajemnice.
Podczas trzydniowego festiwalu działo się bardzo wiele. Szczególną popularnością cieszyły się konkursy. Najatrakcyjniejszym konkursem było ubijanie śmietany na masło. Śmietanę dostarczyła sieć popularnych sklepów Biedronka. Nagrodą w tym konkursie był tygodniowy i do tego bożonarodzeniowy pobyt w Ziemi Świętej. – Na weki weków.
Festiwalom towarzyszyła ekspozycja Muzeum Słoików Świata. Zbiory tego muzeum są na etapie powstawania, a już dzisiaj mogą zadziwiać różnorodnością wzorów, pomysłów i dekoracji; jednego z najpopularniejszych i najniezbędniejszych przedmiotów naszego codziennego użytku. Zbiory muzeum przez trzy dni festiwalowe dzielnie i z radością uzupełniały dzieci zaangażowane w malowanie szklanych opakowań.