6 – 8 czerwca w Częstochowie przy Alei Najświętszej Maryi Panny odbędzie się VIII Festiwal Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”.
W programie m.in. konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, pokazy kulinarne z degustacją Remigiusza Rączki, Amina Fakhariego, Szymona Szlendaka, Tomasza Jakubiaka oraz jarmark produktów regionalnych.
Podczas trzech dni festiwalowych, od 6 do 8 czerwca, na środkowym pasażu III Alei Najświętszej Maryi Panny swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski. Na stoiskach będzie można nie tylko kupić produkty, ale także uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców.
Organizatorem Festiwalu jest Częstochowska Organizacja Turystyczna. Impreza jest dofinansowana przez Urząd Miasta Częstochowy i Samorząd Województwa Śląskiego.
W Festiwalu uczestniczyć też będzie Szkoła Hotelarska z Fatimy. Uczniowie ze Szkoły Hotelarskiej z Fatimy, miasta bliźniaczego Częstochowy przygotują potrawy kuchni portugalskiej. Pokaz odbędzie się na Placu Biegańskiego 8 czerwca o godz. 11:00.
W trakcie pobytu w Częstochowie Portugalczycy odwiedzą częstochowskie szkoły średnie Zespół Szkół Ekonomicznych i Zespół Szkół Gastronomicznych, a także będą mieli okazję zapoznać się z historią miasta i regionu.