27 – 28 lipca br. w Augustowie odbędzie się Międzynarodowy Festiwal Kulinarny „Kuchnia Pachnąca Tradycją”. Ideą festiwalu jest promocja spożywania ryb, zdrowego odżywiania i kuchni regionalnej.
Podobnie jak w latach ubiegłych osoby uczestniczące w festiwalu będą miały okazję posmakować dań regionalnych, zakupić produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi, wziąć udział w konkursach. W trakcie festiwalu odbędzie się również konkurs kulinarny na najlepsze danie na bazie ryb z jezior Pojezierza Suwalsko- Augustowskiego. Ekipy, które wezmą udział w konkursie będą miały za zadanie przygotowanie dania, którego składnikami podstawowymi będzie: szczupak i grzyby. Do rywalizacji staną znani gestorzy kulinarni z naszego terenu. W roku bieżącym pierwszy dzień imprezy będzie odbywał się pod hasłem Pikniku edukacyjno – rodzinnego, w trakcie którego będziemy edukować uczestników o zasadach: zdrowego żywienia, spożywania ryb i ich dobrego wpływu na nasz organizm. Udział w pikniku wezmą również szkoły gastronomiczne. Jurorami konkursów będą Marcin Budynek oraz dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak.