Festiwal Kulinarny ?Cieszyńskie Smaki?

Newsy

Festiwal Kulinarny ?Cieszyńskie Smaki?

23 czerwca 2010

12 czerwca na rynku w Cieszynie odbył się wielki kulinarny Festiwal „Cieszyńskie Smaki”. 9 ekip z kraju i z zagranicy rywalizowało o miano mistrza kuchni cieszyńskiej.

Zmagania konkursowe oceniane były przez jury profesjonalne – Jean Bos, Wiesław Wróblewski, Robert Sowa, Karel Drapal, Waldemar Hołówka, Wolfgang P. Menge oraz jury techniczne – Paweł Malewski i Jan Rado. W konkursowych zestawach musiała znaleźć się zupa, danie główne oraz deser. Podczas festiwalu odbyły się dwa konkursy kulinarne, dla profesjonalistów oraz dla uczniów szkół gastronomicznych. W konkursie młodych kucharzy wyróżnienie za umiejętności kulinarne              i znajomość potraw kuchni cieszyńskiej otrzymał team z Czech – Szkoła Gastronomiczna w Jablonkowie – Dalibor Chrascina i Matej Kuba. Wśród profesjonalistów najlepsi okazali się kucharze z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego – Tomasz Cieślar i Dawid Klimaniec, którzy przygotowali zupę pokrzywową z czosnkiem niedźwiedzim; wędzoną polędwiczkę z dzika faszerowaną słoniną, podawaną z zapiekanymi kluskami śląskimi z sosem śliwkowym i sałatką z marynowanych buraków; placuszki z kwiatuszkami bzu na kwaszonej śmietanie z musem truskawkowo – miętowym. Drugie miejsce zajęli Jan Jakeś, Lucie Sohrova – Gurmán Team „Pivovarský šenk”, którzy zaprezentowali zupę ziemniaczaną  z grzybami i śmietaną; piersi z kaczki z nadzieniem z wątróbki kaczej podanej z knedlami oraz z białą i czerwoną duszoną kapustą; domowe ciasto francuskie z jabłkami, rodzynkami, orzechami i miodem. A trzecie miejsce przypadło drużynie „Beskydská golfová” – Jan Rejman, Miroslav Vojnar – którzy przygotowali kapuśniak, pierś z kaczki z sosem grzybowym i kluskami śląskimi; naleśniki z truskawkami.

Podczas imprezy na cieszyńskim rynku odbyły się także pokazy mistrzów sztuki kulinarnej m.in. Waldemara Hołówki oraz Jean’a Bos, którzy przygotowali specjały kuchni staropolskiej i molekularnej.

Podczas festiwalu trwał również kiermasz kulinarny. Ogromnym zainteresowaniem cieszył się gulasz cieszyński przyrządzany na ogromnej patelni o średnicy 1,7 m, z którego sprzedaży dochód został rozdzielony pomiędzy Fundację Braci Golec, która przeznaczy go na wsparcie swoich podopiecznych – uzdolnionych artystycznie dzieci a Towarzystwo Przyjaciół Dzieci – oddział Cieszyn, z przeznaczeniem  na wypoczynek dzieci i młodzieży z Cieszyna.

Nad festiwalem patronat objęły Śląska Organizacja Turystyczna oraz Euro – Toques Polska.