23-24 listopada w zamku w Kliczkowie odbędzie się czwarta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich – Ale Pasztet!
Konkurs odbędzie się w kategoriach:
23 listopada – kucharze profesjonalni
23 listopada – amatorzy
24 listopada – uczniowie szkół gastronomicznych
Zwycięzca konkursu w kategorii kucharze profesjonalni otrzyma nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2015, który odbędzie się we wrześniu na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro.
Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.
Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i regionalnej w nowoczesnej aranżacji.
Wszystkie zgłoszenia konkursowe w kategorii kucharze profesjonalni należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 31 października na adres: szczygielski.piotr@interia.pl
Zgłoszenia Konkursowe w kategorii uczniowie szkół gastronomicznych i amatorzy należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 31 października na adres: TomaszPrzybylowski@kliczkow.com.pl
Każda nadesłana receptura musi zawierać: nazwę potrawy, zdjęcie potrawy, wyszczególnione składniki z proporcjami podanymi na 5 porcji, opis wykonania dań, informacje o źródłowym pochodzeniu receptur (własna lub zapożyczona).
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z: Piotrem Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@interia.pl
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu podana zostanie do publicznej wiadomości do dnia 10 listopada.
W Konkursie bierze udział do 10 dwuosobowych zespołów Kucharzy wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń z Polski oraz 2 zespoły Kucharzy na podstawie Zielonej Karty przyznanej przez Organizatorów.
Przedmiotem Konkursu jest przekąska ciepła lub zimna (6 porcji) i danie główne (6 porcji).
Przekąską to pasztet w autorskiej odsłonie (dopuszczalne jest przywiezienie wcześniej przygotowanego pasztetu).
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są: przepiórka, grzyby suszone i/lub mrożone, miód, runo leśne (jagody, maliny, jeżyny, ziemniaki.
Na przygotowanie dań Konkursowych uczestnicy maja 90 minut.
Szczegółowy Regulamin Konkursu w kategorii profesjonaliści będzie dostępny po zweryfikowaniu przez Radę Programową KPP.