18 listopada br. w Kliczkowie odbyła się druga edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Dolnego Śląska „Ale Pasztet”. Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa. Przedmiotem Konkursu była przekąska ciepła lub zimna i danie główne. Przekąską był pasztet w autorskiej odsłonie – dopuszczalne było przywiezienie przez uczestników wcześniej przygotowanego pasztetu i zaaranżowanie talerza lub półmiska podczas zmagań kulinarnych. Przedmiotem konkursu była przekąska ciepła lub zimna i danie główne. Pierwsze miejsce zdobył Dawid Szkudlarek i Grzegorz Szkudlarek z Hotelu Best Western z Gorzowa Wlkp. (Pasztet z jelenia z dodatkiem puree z suszonych śliwek i jeżyn, z kruchym ciastkiem oraz Schab z jelenia z dodatkiem puree ziemniaczanego aromatyzowanego czosnkiem i rozmarynem, do tego sos z suszonych grzybów, puree z dyni z sokiem z papierówek, w konfiturze jeżynowej i czerwonej cebuli). Zwycięzcy otrzymali również nominację do KPP. Drugie miejsce zdobył Daniel Olas i Emil Chukowski z Hotelu Zdrojowy Pro-Vita z Kołobrzegu. A trzecie miejsce przypadło Robertowi Stefańskiemu i Piotrowi Wróblewskiemu z Akademii Sztuki Kulinarnej „Qlinario” z Bydgoszczy. Drugiego dnia w konkursie „Ale Pasztet” uczestniczyli uczniowie ze szkół gastronomicznych. Uczniowie musieli również wykazać się wiedzą teoretyczną, odpowiadając na podchwytliwe pytania jurora Jacka Szczepańskiego. Decyzją jury pierwsze miejsce zdobył Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu – Martyna Osłowska i Michał Wester. Drugie, Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie w Warszawie – Piotr Archiciński i Kamil Pytkowski, a trzecie Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach – Oktawia Kubecka i Anna Kuna. Organizatorami Konkursu Kulinarnego dla Profesjonalistów była: Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie, Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni i Fundacja Gastronomii na Obcasach.