Skoczowski Rynek goszczący cztery poprzednie edycje Festiwalu okazał się za ciasny dla licznie odwiedzających imprezę gości, postanowiono zatem przenieść go do Wisły. W czasie obu festiwalowych dni zaplanowano mnóstwo atrakcji kulinarnych.
20 lipca br. swoje umiejętności zaprezentują drużyny profesjonalnych kucharzy podczas Konkursu Kulinarnego o Złote Ciupagi nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski, organizowanego przez Beskidzki Klub Kulinarny oraz Euro-Toques Polska. W składzie Jury będzie można zobaczyć takie sławy kulinarne jak: Jean Bos, Carlos Gonzales Tejera, Wolfgang P.Menge, Karel Drapal, Marek Rybacki, Grzegorz Komendarek. Konkurs prowadzić będzie Gospodarz programu „Śląskie od kuchni” Wiesław Ambros. Obok nich fantazją w gotowaniu pochwalić się będzie mogła także publiczność zgromadzona w wiślańskim Amfiteatrze „Gotując z gwiazdami”, oczywiście kulinarnymi…
Atrakcja: Gotowanie gulaszu zbójnickiego na gigantycznej patelni, godz. 14 zapraszamy na smakowanie.
W centrum miasta, na Rynku powstanie przeniesiona z serca gór wioska zbójnicka a w niej czescy, słowaccy i polscy Harnasie. Będą napady i tańce, pojedynki zbójnickie a także możliwość sprawdzenia swoich sił w licznych zbójnickich konkursach przy wtórze kapel i gawęd bajarzy. Oczy i duszę cieszyć będą dzieła licznie zgromadzonych twórców ludowych. Nie zabraknie też swojskiego jadła-zbójnickiej kwaśnicy na baraninie czy pajdy ze smalcem. Tradycyjny wiślański kołacz serwować będzie młodzież z tamtejszej szkoły gastronomicznej.
Najmłodszych gości zapraszamy na spotkania z bajkowymi postaciami, konkursy rysunkowe, zajęcia plastyczne z recyclingu czy naukę bezpiecznych relacji dziecka z psem. Piękno ludowego stroju góralskiego poznać będzie można na stoisku Fundacji Braci Golec.
Drugi dzień-na słodko w wykonaniu Pań z Kół Gospodyń Wiejskich, czyli Konkurs na najlepszy wypiek na bazie produktów firmy BIELAMR, a także prezentacje kapel, zespołów śpiewaczych i rękodzieła.