14 lutego br. w hotelu Hyatt Regency Warsaw w Warszawie odbył się festiwal kuchni tajskiej – Thai Food Festival – Hom Mali Rice Day 2014. „Poradnik Restauratora” był patronem medialnym.
Gości przywitał Sathaworn Subsoontorn, Minister Radca Handlowy Ambasady Królestwa Tajlandii. Na sali obecni byli przedstawiciele Ambasady z małżonkami, warszawscy restauratorzy specjalizujący się w kuchni tajskiej oraz dostawcy oryginalnych spożywczych produktów tajskich do restauracji i sklepów.
Podczas spotkania odbył się pokaz przygotowywania tajskich potraw przez profesjonalnych kucharzy z Tajlandii – Jamnonga Nirungsana, Prezesa Stowarzyszenia Szefów Kuchni Tajskiej oraz Kenta Arnona Masanglonga, zwycięzcę Iron Chef Thailand.
Podczas Thai Food Festival – Hom Mali Rice Day 2014 zaprezentowano także krótki film o historii i roli ryżu w gospodarce i kulturze Tajlandii.
Organizatorem imprezy było Biuro Radcy Handlowego Ambasady Królestwa Tajlandii w Warszawie.