14. Festiwal Kuchni Greckiej rozpoczął się od uroczystej inauguracji poprowadzonej przez Evangelosa Tsaoussisa – Ambasadora Grecji w Polsce, Nicholasa Christodoulidisa – Szefa Biura ds. Ekonomiczno-Handlowych oraz Petrosa Michaelidesa – Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej.
Tuż po powitaniu przez gości, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy. W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Kurt Scheller, Mltos Karoumpas, Vaggelis Bilibas, sekcję techniczną: Michał Markowicz, Patryk Kotarba, Zbigniew Kurleto oraz sekcję gwiazdorską w składzie: Krzysztof Przepiórka, Zygmunt Chajzer, Tomasz Kozłowicz.
Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami 14. Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze musieli się bowiem zmierzyć z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami.
W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: filet z indyka, oliwa z oliwek, mrożona okra, świeży bakłażan i por. W tym roku również kucharze mieli za zadanie zaproponować deser na bazie pralin.
Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców tegorocznej edycji Festiwalu. Pierwsze miejsce zdobył Patryk Orzeł z restauracji Meltemi w Warszawie. Drugie miejsce przypadło Adrianie Wójcikowskiej z restauracji Amarylis w Krakowie, a trzecie Michałowi Bieleckiemu z Fabryki Wełny Hotel & SPA Pabianice.
Jury degustacyjne wybrało również swojego faworyta Marcina Zawadzkiego z Taverny Santorini w Warszawie.
Nagrodę główną stanowiła wycieczka do Grecji – pakiet dla 2 osób w hotelu 4 *All Inclusive, voucher w wysokości 1000 zł oraz komplet obiadowy.
W tym roku wyjątkowo odbyło się losowanie wśród Jury w którym wygrał Pan Zbigniew Kurleto wyjazd do Grecji na wyspę Kretę ufundowane przez Hellas Travel
Po oficjalnej części gali resztę wieczoru goście spędzili bawiąc się w rytmach greckiej muzyki zespołu Orfeusz , tradycyjnego bicia talerzy oraz smakowania greckich potraw.