Festiwal Kuchni Dworskiej w Baranowie Sandomierskim

Newsy

Festiwal Kuchni Dworskiej w Baranowie Sandomierskim

15 kwietnia 2011

9 kwietnia br. na Zamku w Baranowie Sandomierskim już po raz dziesiąty odbył się Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka. Jego celem jest kultywowanie sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów zabytkowych.

Z okazji jubileuszu Festiwalu okazję do wzięcia udziału mieli laureaci poprzednich 9 edycji. Zakwalifikowanych zostało 8 ekip. Ich zadaniem było przygotowanie wykwintnych dań szlachecko-magnackich związanych z tradycją wielkanocną. Pomiędzy zwycięskim I a II miejscem zaistniała bardzo niewielka różnica w punktacji, świadcząca o wysokim poziomie konkursu. Ostatecznie jednak zwycięskie I miejsce przypadło:

Zamkowi Dubiecko (Janusz Pyra, Marek Lechowicz), który przygotował pieczony comber z jelenia podany w pierścieniu z kaszy gryczanej z borowikami duszonymi w śmietanie. W nagrodę ekipa otrzymała statuetkę, czek o wartości 10 tys. zł, zestaw garów firmy Stalgast, nagrody od sponsorów (Prymat, Nestle Professional) oraz czek o wartości 15ooo zł od przedstawiciela Targów Poznańskich.

drugie miejsce zajął:

Hotel Ambasadorski (Dorota Pajęcka, Mariusz Nazimek) prezentując comber sarni z grzybowym pęczakiem i warzywnym pasztecikiem na sosie gruszkowo-malinowym. Załoga otrzymała nominacja do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski, statuetkę, czek o wartości 6 tys. zł, zestaw garów firmy Stalgast oraz nagrody od sponsorów (Prymat, Nestle Professional).

zaś trzecie miejsce:

Hotel Noma Residence Zameczek Myśliwski Promnice (Wojciech Radzimiński, Marek Pasieka) serwując marynowany w świeżych ziołach schab z dzika z kaszą gryczaną i śliwkami duszonymi w winie. Team otrzymał w nagrodę statuetkę, czek o wartości 4 tys. zł, zestaw garów firmy Stalgast i nagrody od sponsorów (Prymat, Nestle Professional).

Natomiast najlepszy stół Wielkanocny oceniany przez Jury Smakoszy wygrała ekipa: Zajazdu Hetman otrzymując dyplom i nagrodę rzeczową od firmy Winterhalter. Nagrodę Publiczności w tym konkursie przyznano ekipie: Hotel Verde Montana, który wygrał dyplom i nagrodę rzeczową od firmy Tadmix.

Konkurs oceniało:

Jury Profesjonalne/Degustacyjne w składzie:

1.         P. Kazimierz Jaroszyński

2.         Mirosław Drewniak

3.         Stefan Birek

4.         Krzysztof Sutkowski

5.         Arleta Żynel

Jury Techniczne

1. P. Giancarlo Russo

2. P. Przemysław Wieloch

3. P. Piotr Szczygielski

Pomysłowość aranżacji stołów Wielkanocnych, smak i jakość potraw oceniało:

Jury Smakoszy

1.         Arleta Żynel

2.         Stefan Birek

3.         Sławomir Grzyb

4.         Hanna Rzeszut

5.         Hanna Szymanderska

Koordynator Festiwalu i Przewodniczący Jury – P. Waldemar Hołówka o Festiwalu: „(…) Cieszę się, że udało Nam się zrealizować cel i zamierzenia edukacyjne, które wpływają na poprawę kunsztu polskich kucharzy, a co więcej uchronią niewątpliwie przed zapomnieniem nasze tradycje związane z kuchnią dworską, szlachecką czy magnacką. Mam nadzieję, że znajdą się zwolennicy i propagatorzy tej kuchni i Festiwal będzie w kolejnych latach kontynuowany. Dziękuję wszystkim uczestnikom, gratuluję zwycięzcom oraz składam specjalne podziękowania i ukłony sponsorom Festiwalu Kuchni Dworskiej.”