Festiwal Kuchni Dworskiej – Lista uczestników

Newsy

Festiwal Kuchni Dworskiej – Lista uczestników

04 kwietnia 2011

9 kwietnia br.  w Zamku w Baranowie Sandomierskim odbędzie się  Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka  – X Edycja Dań Wielkanocnych, Edycja Jubileuszowa.

Festiwal jest pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów zabytkowych, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych  z tradycjami wielkanocnymi.
W tym roku obchodzimy 10 lecie Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka, który jest organizowany w naszym obiekcie od 2002 roku.

Z tej okazji do udziału zapraszamy a zarazem gwarantujemy udział uczestnikom Festiwalu, którzy od 2002 roku zdobyli zwycięski Laur Festiwalu na przełomie  dziewięciu lat. Ranga konkursu i chęć na nowo pokazania przez uczestników Festiwalu swojej pasji i  umiejętności kulinarnych pozwoli nam w tym 2011 roku nadać Festiwalowi uroczysty  Jubileuszowy wymiar.

Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Baranowskim Zamku. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie obiekty historyczne mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.

Zwycięska Ekipa Festiwalu jest nominowana do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2011 roku!

Atrakcją wieczoru będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań, w której wezmą  udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.

Wykaz ekip zakwalifikowanych do udziału w Ogólnopolskim Festiwalu Kuchni Dworskiej  im. Tadeusza Matysiaka X Jubileuszowa Edycja Dań Wielkanocnych – Baranów Sandomierski 2011.
Konkurs gastronomiczny:
1.    Zajazd Hetman    – Lgota Murowana – Sebastian Humski, Tomasz Kemona                            
2.    Hotel Ambasadorski – Rzeszów – Dorota Pajęcka , Mariusz Nazimek
3.    Hotel Noma Residence Zameczek Myśliwski – Promnice  – Wojciech Radzimiński, Marek Pasieka    
4.    Hotel Pałac Kawalera – Świerklaniec – Józefa Michałek, Mariusz Czaja
5.    Hotel Verde Montana – Kudowa Zdrój – Filip Rosa, Arkadiusz Kruszik  
6.    Zespół Zamkowo – Parkowy w Krasiczynie – Maciej Gołdyn, Agata Kubik
7.    Zamek Dubiecko w Dubiecku – Janusz Pyra, Marek Lechowicz
8.    Restauracja „ Wodna Wieża” w Przczynie – Szymon Bracik, Dominik Duraj

Prezentacja Stołu Wielkanocnego:
1.    Zajazd Hetman                        
2.    Hotel Ambasadorski                                      
3.    Hotel Noma Residence Zameczek Myśliwski Promnice         
4.    Hotel Pałac Kawalera Świerklaniec                 
5.    Hotel Verde Montana                     
6.    Zespół Zamkowo – Parkowy w Krasiczynie     
7.    Zamek Dubiecko                                
8.    Restauracja „ Wodna Wieża”

Jury  – powołane do oceny prac konkursowych

Jury Degustacyjne Profesjonalistów :

  • Kazimierz Jaroszyński                        
  • Mirosław Drewniak                       
  • Stefan Birek                               
  • Krzysztof Sutkowski                       
  • Zbigniew Kulrleto                            

Jury Techniczne

  • Giancarlo Russo                            
  • Przemysław Wieloch                       
  • Marek Łukasiewicz

Wiesław Bober – Sekretarz Jury                
Waldemar Hołówka  – Koordynator – Przewodniczący Jury    

Komisja powołana do ceny  Stołów Wielkanocnych;

  • Hanna Rzeszut
  • Hanna Szymanderska
  • Stefan Birek
  • Arleta Żynel                               
  • Przedstawiciel ARP SA
  • Roman Jagieliński