9 kwietnia br. w Zamku w Baranowie Sandomierskim odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka – X Edycja Dań Wielkanocnych, Edycja Jubileuszowa.
Festiwal jest pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów zabytkowych, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami wielkanocnymi.
W tym roku obchodzimy 10 lecie Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka, który jest organizowany w naszym obiekcie od 2002 roku.
Z tej okazji do udziału zapraszamy a zarazem gwarantujemy udział uczestnikom Festiwalu, którzy od 2002 roku zdobyli zwycięski Laur Festiwalu na przełomie dziewięciu lat. Ranga konkursu i chęć na nowo pokazania przez uczestników Festiwalu swojej pasji i umiejętności kulinarnych pozwoli nam w tym 2011 roku nadać Festiwalowi uroczysty Jubileuszowy wymiar.
Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Baranowskim Zamku. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie obiekty historyczne mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.
Zwycięska Ekipa Festiwalu jest nominowana do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2011 roku!
Atrakcją wieczoru będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań, w której wezmą udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.
Wykaz ekip zakwalifikowanych do udziału w Ogólnopolskim Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka X Jubileuszowa Edycja Dań Wielkanocnych – Baranów Sandomierski 2011.
Konkurs gastronomiczny:
1. Zajazd Hetman – Lgota Murowana – Sebastian Humski, Tomasz Kemona
2. Hotel Ambasadorski – Rzeszów – Dorota Pajęcka , Mariusz Nazimek
3. Hotel Noma Residence Zameczek Myśliwski – Promnice – Wojciech Radzimiński, Marek Pasieka
4. Hotel Pałac Kawalera – Świerklaniec – Józefa Michałek, Mariusz Czaja
5. Hotel Verde Montana – Kudowa Zdrój – Filip Rosa, Arkadiusz Kruszik
6. Zespół Zamkowo – Parkowy w Krasiczynie – Maciej Gołdyn, Agata Kubik
7. Zamek Dubiecko w Dubiecku – Janusz Pyra, Marek Lechowicz
8. Restauracja „ Wodna Wieża” w Przczynie – Szymon Bracik, Dominik Duraj
Prezentacja Stołu Wielkanocnego:
1. Zajazd Hetman
2. Hotel Ambasadorski
3. Hotel Noma Residence Zameczek Myśliwski Promnice
4. Hotel Pałac Kawalera Świerklaniec
5. Hotel Verde Montana
6. Zespół Zamkowo – Parkowy w Krasiczynie
7. Zamek Dubiecko
8. Restauracja „ Wodna Wieża”
Jury – powołane do oceny prac konkursowych
Jury Degustacyjne Profesjonalistów :
- Kazimierz Jaroszyński
- Mirosław Drewniak
- Stefan Birek
- Krzysztof Sutkowski
- Zbigniew Kulrleto
Jury Techniczne
- Giancarlo Russo
- Przemysław Wieloch
- Marek Łukasiewicz
Wiesław Bober – Sekretarz Jury
Waldemar Hołówka – Koordynator – Przewodniczący Jury
Komisja powołana do ceny Stołów Wielkanocnych;
- Hanna Rzeszut
- Hanna Szymanderska
- Stefan Birek
- Arleta Żynel
- Przedstawiciel ARP SA
- Roman Jagieliński