21 marca w Zamku Dubiecko odbędzie się I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej oraz I Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.
Festiwal ten ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej oraz promowanie podkarpackiej wołowiny.
Konkurs będzie cykliczny i odbywać się będzie corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych będą mieli możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pretenduje do elimancji w Kulinarnym Pucharze Polski ! podczas konkursu będą obecni obserwatorzy – przedstawiciele organizatora KPP .
Atrakcją wieczoru będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej i podkarpackiej wołowiny, w której wezmą udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.
W programie:
„Jarmark myśliwski”– wystawa trofeów myśliwskich, pokazy mody myśliwskiej, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek.
Prelekcja – co wiemy o dziczyźnie ? Rola dziczyzny w żywieniu człowieka, promocja polskiej dziczyzny !
Prelekcja – co powinniśmy wiedzieć o podkarpackiej wołowinie i dlaczego?
Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu znanych Mistrzów sztuki kulinarnej i amatorów – myśliwych.
Konkurs Kulinarny dla szkół – dla młodych adeptów sztuki kulinarnej pn. „Poznajemy podkarpacką wołowinę”
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”
– przekąska – ptactwo /pióro/
– danie główne – gruby zwierz
Przewodniczący Komisji sędziowskiej konkursów kulinarnych – Jerzy Pasikowski.
Organizatorzy to : Waldemar Hołówka – Holson Group , Zamek Dubiecko – Janusz Pyra wraz z przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Jerzym Pasikowskim, Wiesławem Boberem, Mirkiem Drewniakiem, zapraszają na nową odsłonę Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej.