19 i 20 listopada br. w Luisenthal, w hotelu Waldhotel Berghof w Niemczech, odbył się Niemiecki Festiwal Kuchenparty, z udziałem polskich kucharzy – członkami Euro-Toques Polska. Organizatorem Festiwalu, po raz czwarty, było Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Niemcy.
Pięć drużyn niemieckich oraz jedna polska zaprezentowała potrawy przygotowane na bazie rożnych produktów regionalnych z Niemiec i z Polski. Drużynę polską, na zaproszenie prezesidenta Euro-Toques Niemcy Wolfganga P. Menge, reprezentowali Wojtek Harapkiewicz oraz Jean Bos. Niemieckie drużyny reprezentowali: Wolfgang Menge, Andre Siegmann, Alexander Neuburger, Oliver Skoluda, Dirk Baumbach, oraz kucharze z Auszubildende des Waldhotel Berghof, Koche des Waldhotel Berghof.
Każda z ekip miała za zadanie przygotowanie przekąsek i po dwa dania główne, natomiast kucharze z hotelu Waldhotel Berghof, desery. Po przekąskach goście zostali zaproszeni do kuchni na zupę. Przygotował i serwował ją – Wolfgang Menge. W między czasie trwały degustacje szampanów i win, a prowadził je znany w Niemczech Benno Wurster. W przerwie odbyły się pokazy ziół oraz olejów smakowych, po czym goście wrócili do kuchni w celu dokonania wyboru drugiego dania głównego. Na koniec zaserwowano desery oraz sery.
Źródło: Euro-Toques Polska
Fot. Euro-Toques Polska